Εκτύπωση

 

ΕΚΔΗΛΩΣΗ  Κ.Γ. ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΠΕΟ ΓΙΑ ΤΗΝ 8Η ΜΑΡΤΙΟΥ

 

ΟΜΙΛΙΑ ΣΩΤΗΡΗ ΦΕΛΛΑ, ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΠΕΟ

ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΕΟ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΠΥΛΗΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ, 10 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013

 

Αγαπητοί προσκεκλημένοι,

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

 

Εκ μέρους της ΠΕΟ απευθύνω στη σημερινή εκδήλωση θερμό, αγωνιστικό χαιρετισμό. Ιδιαίτερα  απευθύνομαι σε όλες τις γυναίκες, δημιουργούς και αγωνίστριες της ζωής και τους εύχομαι κάθε επιτυχία σε όλους αγώνες που δίνουν καθημερινά.

 

Τιμούμε  σήμερα την επέτειο της 8ης του Μάρτη, τη μέρα της γυναίκας. Τη μέρα της αγωνιζόμενης γυναίκας που ποτέ δεν υποτάκτηκε στη μοίρα της και ποτέ δεν συμβιβάστηκε με την ιδέα ότι γι’αυτήν η κοινωνική αδικία θα είναι διπλή, από τη μια  θα είχε σχέση   με την ταξική της θέση και από την άλλη με το φύλο της.

 

Αποδίδουμε τον οφειλόμενο φόρο τιμής στις  πρωτοπόρες  εκείνες αγωνίστριες που άνοιξαν δρόμους διεκδίκησης και αγώνα. Στις ρακένδυτες υφαντουργίνες, που 156 χρόνια πριν, στις 8 του Μάρτη του 1857, οργισμένες και απελπισμένες από την εκμετάλλευση και την αδικία, ξεχύθηκαν στους δρόμους της Νέας Υόρκης και με πρωτόγνωρη τόλμη και μαχητικότητα απαίτησαν καλύτερα μεροκάματα, λιγότερες ώρες εργασίας, λόγο και ψήφο.

 

Το αδικοχαμένο αίμα εκείνων των γυναικών έγινε λίπασμα και η θυσία τους έγινε φωτεινός φάρος που ενέπνευσε αγώνες γενεών και γενεών για κοινωνικά δικαιώματα, για δημοκρατία, για την γυναικεία χειραφέτηση,  ισότητα και  ισοτιμία.

 

Με τους αγώνες και τις θυσίες του το κίνημα των γυναικών όλα αυτά τα χρόνια, δίπλα και παράλληλα με το πλατύ κίνημα των εργαζομένων, κατάφερε να κερδίσει δικαιώματα και κατακτήσεις, κατάφερε να αναβαθμίσει σημαντικά τη θέση της γυναίκας στην εργασία, στην κοινωνία και στην οικογένεια.

 

Ο δρόμος όμως, για την πλήρη κατοχύρωση της γυναικείας ισοτιμίας και της πραγματικής ισότητας στις ευκαιρίες παραμένει ακόμα ανηφορικός και δύσβατος. 

 

Για το κίνημα μας, ο αγώνας των γυναικών για ισοτιμία και χειραφέτηση ήταν και είναι πρώτιστα ταξικός αγώνας. Αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του ευρύτερου αγώνα  της εργατικής τάξης για υπεράσπιση και επέκταση των δικαιωμάτων και για βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων των εργαζομένων, αντρών και γυναικών. Είναι μέρος του αγώνα για υλοποίηση του οράματος μας για ένα νέο κόσμο, για μια πιο δίκαιη κοινωνία χωρίς ταξικές, κοινωνικές ή άλλες διακρίσεις. Αυτός ο αγώνας, εκπληρώνεται μόνο μέσα από την οργανωμένη δράση και την συλλογική διεκδίκηση, συνδέεται με την ευρύτερη πάλη των εργαζομένων.

 

Φυσιολογικά το γυναικείο κίνημα από τα πρώτα του βήματα συνέδεσε την πορεία και τη τύχη του με το εργατικό, επαναστατικό κίνημα και πέτυχε τις μεγαλύτερες κατακτήσεις του, έχοντας λάβαρο τις ιδέες του σοσιαλισμού.

 

Ιστορικά καταγεγραμμένη αλήθεια, είναι και η καθοριστική συμβολή του λαϊκού κινήματος της Αριστεράς μέσα από τους αγώνες και τις διεκδικήσεις του, στην βελτίωση των συνθηκών ζωής και της θέσης της γυναίκας της Κύπρου.

 

Η  ΠΕΟ, από την αρχή ενσωμάτωσε τα ζητήματα της γυναικείας χειραφέτησης στα αιτήματα και τις διεκδικήσεις της.  Ως σημαντικό εργαλείο και βραχίονα υλοποίησης του στόχου της αναβάθμισης και ισοτιμίας της εργαζόμενης  γυναίκας από το 1952 δημιουργήθηκε το Τμήμα Εργαζομένων Γυναικών της ΠΕΟ.

 

Από τότε, έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι. Έχουν μεσολαβήσει πολλοί αγώνες και βέβαια πολλές κατακτήσεις.  Έχει γίνει τεράστια πρόοδος και η γυναικεία ισοτιμία έχει θεσμικά και νομοθετικά σε μεγάλο βαθμό κατοχυρωθεί.  

 

Εντούτοις, θα ήταν ουτοπία να ισχυριστεί κάποιος, ότι ο αγώνας για την ισότητα και την ισοτιμία έχει τελειώσει.   

 

Η θεωρητική και μόνο αποδοχή και αναγνώριση της γυναικείας ισοτιμίας, είναι σημαντική αλλά ασφαλώς όχι αρκετή. Αυτή η αναγνώριση θα πρέπει να εκφραστεί στην καθημερινότητα της κάθε γυναίκας, με την διασφάλιση στην πράξη της δυνατότητας να εργάζεται και να ανελίσσεται στην εργασία, καθώς που προϋποθέτει κάτι που προϋποθέτει ένα  ολοκληρωμένο δίκτυο κοινωνικών μέτρων που να στηρίζουν την εργαζόμενη και με μέτρα αποτελεσματικής άρση της προκατάληψης που υπάρχει στο επίπεδο της κοινωνικής συνείδησης, της παιδείας, της πληροφόρησης, της πολιτικής και κοινωνικής ζωής.

 

Οφείλουμε να σημειώσουμε ότι έγιναν αρκετά την πενταετία που πέρασε προς την κατεύθυνση της κατοχύρωσης της ισοτιμίας κυρίως όσον αφορά στην βελτίωση της σχετικής Νομοθεσίας, την υλοποίηση στοχευμένων προγραμμάτων ένταξης και ίσης αντιμετώπισης αλλά και ουσιαστικής ενίσχυσης των μηχανισμών παρακολούθησης της εφαρμογής αυτών των νομοθεσιών και αποδοτικότητας των προγραμμάτων.

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

 

Ο φετινός εορτασμός της 8ης του Μάρτη γίνεται μέσα σε αντίξοες συνθήκες για τους εργαζόμενους σε ολόκληρο τον κόσμο.

 

Αυτή την περίοδο αποδεικνύεται περίτρανα ότι ο νεοφιλελευθερισμός όχι μόνο δεν μπορεί να θεραπεύσει τις αντιφάσεις του καπιταλισμού, αλλά αντίθετα τις εξωθεί στην πιο ακραία και απάνθρωπη μορφή τους.

 

Αυτές οι αντιφάσεις και ανισότητες, φαίνονται πολύ καθαρά μέσα στην Ε.Ε. Η προσπάθεια βίαιης προσαρμογής των οικονομιών της Ευρωζώνης μέσα από νεοφιλελεύθερες πολιτικές έχει οδηγήσει όχι στην σύγκλιση και στην ισόμετρη ανάπτυξη αλλά  έχει φέρει τις Ευρωπαϊκές κοινωνίες αντιμέτωπες με την φτώχεια και την υποανάπτυξη. 

 

Όπως είναι γνωστό η χώρα μας λόγω των συνεπειών της παγκόσμιας κρίσης αλλά και των συνεπειών από την αλόγιστη η έκθεση των μεγάλων κυπριακών τραπεζών στην ελληνική οικονομία αναγκάστηκε να προσφύγει μηχανισμό στήριξης της Ε.Ε.

 

Δυστυχώς, όπως και στις άλλες χώρες που υποχρεώθηκαν να ζητήσουν βοήθεια, η Τρόικα επέβαλε και στην Κύπρο μέτρα σκληρά και οδυνηρά για τους εργαζόμενους.

 

Η ΠΕΟ έχει ξεκαθαρίσει τα μέτρα που επέβαλε εκβιαστικά η Τρόικα, δεν σημαίνει ότι τα αποδέχεται. Μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν, θα τα αμφισβητήσουμε και θα επαναδιεκδικήσουμε οτιδήποτε θεωρείται άδικο και μονομερές για τους εργαζόμενους.

 

Γνωρίζουμε ότι μπροστά μας έχουμε να αντιμετωπίσουμε πολύ δύσκολες συνθήκες.  Όμως δεν πρόκειται  να σηκώσουμε τα χέρια ψηλά. Άμεση προτεραιότητα μας,  είναι η προστασία της οργάνωσης και των συλλογικών μας συμβάσεων, η μάχη ενάντια στην ανεργία και η επικέντρωση στην αλληλεγγύη και την προστασία των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού με προτεραιότητα  τους ανέργους και την νέα γενιά.

 

Θα αντιπαλέψουμε σθεναρά την πρακτική από πλευράς εργοδοτών να χρησιμοποιούν φτηνή και ανασφάλιστη εργατική δύναμη  από το εξωτερικό υποσκάπτοντας με αυτό τον τρόπο τις εργασιακές σχέσεις και τις συλλογικές συμβάσεις.

 

Αυτό ήταν και το πολύ ισχυρό μήνυμα της μεγαλειώδους απεργίας διαρκείας των  εργαζόμενων στις οικοδομές, οι οποίοι έδωσαν μια σκληρή μάχη για  την ανανέωση της συλλογικής τους σύμβασης, υπερασπιζόμενοι το δικαίωμα τους στην εργασία. Μια απεργία που κράτησε 20 μέρες.  Μια μάχη που τέλειωσε νικηφόρα και κατέδειξε ότι οι εργαζόμενοι, με την ενότητα  και στηριζόμενοι στο δίκαιο του αγώνα τους,  μπορούν να κερδίζουν.  

 

Ψηλά στις προτεραιότητες μας τίθεται η ανάγκη της ψήφισης από τη Βουλή το συντομότερο του Νομοσχεδίου που κατέθεσε η Κυβέρνηση Χριστόφια, με το οποίο δίνεται η δυνατότητα στον εκάστοτε Υπουργό Εργασίας, κάτω από ορισμένες συνθήκες και προϋποθέσεις, να μπορεί να διατάζει την επέκταση της ισχύος μιας συλλογικής σύμβασης σε ολόκληρο το κλάδο και να καθιστά την εφαρμογή της υποχρεωτική.  Μια τέτοια εξέλιξη δεν την απαιτούν σήμερα μόνο οι εργαζόμενοι.  Την διεκδικούν και οι υπεύθυνοι και σοβαροί εργοδότες, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να ανταγωνίζονται αθέμιτα επιχειρήσεις οι οποίες βασίζουν την ανταγωνιστικότητα τους όχι στην οργάνωση και την ποιότητα των υπηρεσιών τους, αλλά στην στυγνή εκμετάλλευση απροστάτευτης εργατικής δύναμης.

 

Δυστυχώς, λόγω των αρνητικών εξελίξεων που έχουν δημιουργηθεί στην χώρα μας, αρκετές οικογένειες βρέθηκαν με μειωμένα ή και καθόλου εισοδήματα και αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Τώρα είναι ώρα της κοινωνικής αλληλεγγύης.   Είναι ώρα της αλληλοβοήθειας και της αλληλοστήριξης. Πρώτα και κύρια χρειάζεται η έμπρακτη, ηθική και ανθρώπινη συμπαράσταση,  η επαφή, το ενδιαφέρον.

Η ΠΕΟ θεωρεί καθήκον της να μελετήσει και να οργανώσει πρακτικούς και συγκεκριμένους τρόπους έκφρασης αυτής της αλληλεγγύης.   Σε αυτά τα πλαίσια έχουμε ήδη πάρει απόφαση για άνοιγμα των ιατρείων και φαρμακείων της Οργάνωσης μας στους άνεργους, έστω και εάν αδυνατούν σήμερα να πληρώνουν εισφορά. Το ίδιο κάνουμε και για τα ωφελήματα που παρέχονται μέσα από τα ταμεία ευημερίας των συντεχνιών μας.  Δεν είναι όμως αρκετά, χρειάζονται και άλλα μέτρα. Αυτό το πεδίο δράσης για το κίνημα μας είναι σήμερα ένα από τα πλέον σημαντικά.

 

Στα πλαίσια του αγώνα για προστασία και διεύρυνση του κοινωνικού κράτους θεωρούμε ως ύψιστη κοινωνική ανάγκη την εφαρμογή του ΓΕΣΥ, το οποίο πρέπει να προχωρήσει όπως προγραμματίστηκε χωρίς άλλη καθυστέρηση. Είναι θέμα βούλησης και αποφασιστικότητας.

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

 

Στην χώρα μας η πρόσφατη εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας έφερε στην εξουσία τον Νίκο Αναστασιάδη.

 

Είναι γεγονός ότι οι εκλογές έγιναν σε ένα πολύ δύσκολο πολιτικό περιβάλλον για τους εργαζόμενους και την Αριστερά. Τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργήθηκαν στην κυπριακή οικονομία λόγω της παγκόσμιας κρίσης, σε συνδυασμό με την κρίση του κυπριακού τραπεζικού τομέα, έγιναν αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης από την αντιπολίτευση προκειμένου να αναρριχηθεί  η δεξιά στην εξουσία.  

 

Η ισοπεδωτική και μηδενιστική αντιπολίτευση που ασκούσαν σε καθημερινή βάση τα συντηρητικά κόμματα, η ακατάσχετη κινδυνολογία και καταστροφολογία επί παντός επιστητού και συστηματικές ολομέτωπες επιθέσεις, τις πλείστες φορές αβάσιμες και αδικαιολόγητες,  εναντίον της Κυβέρνησης και της Αριστεράς, είχαν δημιουργήσει πολύ άσχημες συνθήκες όχι μόνο για την Κυβέρνηση αλλά και για τον τόπο. Δυστυχώς σε αυτή την κατάσταση αρνητικοί πρωταγωνιστές αποδείχτηκαν και τα ΜΜΕ, τα πλείστα των οποίων εθελημένα ή άθελα συμμετείχαν ή υποβοηθούσαν αυτή την ενορχηστρωμένη προσπάθεια.

 

Μετά από αυτή την ισοπέδωση έγινε συντονισμένη προσπάθεια να υποβαθμιστεί και να εξαφανιστεί το ουσιαστικό και πολύπλευρο έργο που η Κυβέρνηση Χριστόφια έχει παράγει.

 

Δεν μπορεί όμως να παραγραφεί ότι, παρά τις πρωτόγνωρα αντίξοες συνθήκες, υπήρξαν σημαντικά επιτεύγματα. Το κοινωνικό κράτος προστατεύτηκε και ενισχύθηκε. Παραχωρήθηκαν γενναιόδωρες αλλά στοχευμένες παροχές στις πιο ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, στους συνταξιούχους, στους λήπτες δημοσίου βοηθήματος, στους πολύτεκνους, στους μονογονιούς κτλ. Διευρύνθηκε η κοινωνική προστασία για τα άτομα που την έχουν ανάγκη με μέτρα όπως ήταν η εισαγωγή Νομοθεσίας για ποσόστωση στις προσλήψεις ατόμων με αναπηρία στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και η εισαγωγή επιδόματος φροντίδας για παραπληγικούς και τετραπληγικούς. Στηρίχτηκαν έμπρακτα τα νεαρά ζευγάρια με χαμηλά εισοδήματα μέσα από στεγαστικά προγράμματα, τα ωφελήματα των προσφύγων αυξήθηκαν σοβαρά, ενισχύθηκε η φοιτητική μέριμνα και για πρώτη φορά εφαρμόστηκαν σχέδια κοινωνικού τουρισμού.

 

Παράλληλα έγιναν σημαντικές τομές που επίλυσαν διαχρονικά προβλήματα που χρόνιζαν για δεκαετίες, όπως η κατοχύρωση της βιωσιμότητας του ΤΚΑ, η επίλυση του υδατικού προβλήματος, η ρύθμιση των αγροτικών χρεών, η προώθηση της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, η δρομολόγηση ενός σύγχρονου συστήματος δημόσιων συγκοινωνιών, η προώθηση ολοκληρωμένης ενεργειακής πολιτικής, η διαμόρφωση ολοκληρωμένης μεταναστευτικής πολιτικής κ.α

 

Στα εργασιακά, ο σεβασμός στις εργασιακές σχέσεις και στο ρόλο του κοινωνικού διαλόγου ήταν περισσότερο από εμφανής, όπως ήταν και η φιλεργατική στάση της Κυβέρνησης σε κάθε περίπτωση αναταραχής στα εργασιακά ζητήματα. Σημειώνουμε την ψήφιση σημαντικών Νομοθεσιών όπως είναι η δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης στους συνδικαλιστές για ενημέρωση των εργαζομένων και η υποχρέωση των εργοδοτών να σέβονται τη θέληση τους για οργάνωση, του Νόμου που υποχρεώνει τους εργοδότες να δηλώνουν την εργοδότηση εργαζομένων στις Κ.Α από την  πρώτη μέρα καθώς και την κατάθεση Νομοσχεδίου με το οποίο ο Υπουργός κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις μπορεί να επεκτείνει την ισχύ κλαδικών συλλογικών συμβάσεων.

 

Στο κυπριακό πρόβλημα, παρά το γεγονός ότι δεν φτάσαμε στη πολυπόθητη λύση λόγω της αρνητικής στάσης της Τουρκίας, αναγνωρίζεται από όλους και κυρίως την διεθνή κοινότητα ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας προσπάθησε με όλες του τις δυνάμεις και με υπευθυνότητα και προσήλωση για λύση και επανένωση του τόπου στην βάση αρχών. Τέλος στο θέμα της Κυπριακής ΑΟΖ και των Υδρογονανθράκων ο συνετός και σοφός χειρισμός από την Κυβέρνηση έχει ως αποτέλεσμα να ανοίγονται λεωφόροι όχι μόνο για οικονομική ανάπτυξη αλλά και για πολιτική σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή μας

 

Έχοντας συνεκτιμήσει όλα αυτά τα δεδομένα, η ΠΕΟ στις προεδρικές εκλογές με συνεδριακή απόφαση συντάχτηκε με το υπόλοιπο κίνημα της Αριστεράς υποστηρίζοντας δυναμικά όπως πάντα την μοναδική προοδευτική επιλογή που είχε ενώπιον της η κυπριακή κοινωνία. Την ανεξάρτητη υποψηφιότητα του Σταύρου Μαλά, ενός νέου ανθρώπου με φιλολαική προσέγγιση και φιλοσοφία ο οποίος είχε δεσμευτεί μέσα από το πρόγραμμα του να σταθεί δίπλα στους εργαζόμενους και τον απλό άνθρωπο. Δεσμεύτηκε για αντίσταση στις αντιλαϊκές πολιτικές που θέλουν να επιβάλουν σκληρή λιτότητα στη χώρα μας, για υπεράσπιση του κοινωνικού κράτους και των εργατικών κατακτήσεων και διαβεβαίωσε την προσήλωση του στον αγώνα για αναζήτηση λύσης του κυπριακού προβλήματος στη βάση αρχών.

 

Οι δυνάμεις του κατεστημένου και της συντήρησης, προσπάθησαν να αποπροσανατολίσουν τον κυπριακό λαό με στόχο να φορτώσουν την ευθύνη για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος στους ώμους των εργαζομένων και της Αριστεράς. Θεώρησαν ότι είχαν την ευκαιρία για να αποδυναμώσουν το λαϊκό κίνημα και το έρεισμα που έχει στους εργαζόμενους και την κοινωνία, να εξοντώσουν πολιτικά την Αριστερά και το κόμμα της.

 

Το αποτέλεσμα όμως τους έχει διαψεύσει. Ο υποψήφιος που στήριξε η Αριστερά πέρασε στον β γύρο όπου, χωρίς καμιά άλλη πολιτική δύναμη να τον στηρίζει οργανωμένα, κατέγραψε ένα αρκετά ψηλό ποσοστό.

 

Το  42,5% του λαού εμπιστεύτηκε τον Σ.Μαλά και την πολιτική του προσέγγιση και κάτω από τις δυσμενείς συνθήκες που επιτεύχθηκε, είναι αποτέλεσμα ικανοποιητικό και αξιοπρεπές.

 

Είναι καλά γνωστό ότι η ΠΕΟ διαφωνεί ριζικά με τις θέσεις και τις πολιτικές του  Ν.Αναστασιάδη  και με την νεοφιλελεύθερη φιλοσοφία που διαχρονικά εκφράζει ο ίδιος και το κόμμα του στον τόπο μας. Οι εκλογές έχουν τελειώσει και η ετυμηγορία  λαού είναι για μας απολύτως σεβαστή.

 

Παρόλα αυτά η  ΠΕΟ,  θα τοποθετείται πάντα με υπευθυνότητα και δημιουργική διάθεση,  έχοντας ως κριτήριο την προστασία των συμφερόντων των εργαζομένων και του τόπου.

 

Δεν θα διστάσουμε να επισημάνουμε και να στηρίξουμε θετικές ενέργειες από πλευράς νέας κυβέρνησης. Την ίδια στιγμή όμως, εκεί και όπου η ΠΕΟ θα κρίνει ότι θίγονται τα καλώς νοούμενα συμφέροντα των εργαζομένων και της κοινωνίας, θα αντιδρά με παρρησία και θα διεκδικεί με αποφασιστικότητα.

 

Σε αυτά τα πλαίσια είμαστε δυστυχώς υποχρεωμένοι να σημειώσουμε ότι τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας Κυβέρνησης όπως εκφράστηκαν στις δηλώσεις του νέου Υπουργού Οικονομικών για ιδιωτικοποιήσεις, δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά και βρίσκουν την ΠΕΟ κάθετα αντίθετη.

 

Είναι πάγια θέση μας ότι οι οργανισμοί που διαδραματίζουν στρατηγικό εθνικό, οικονομικό, κοινωνικό και αναπτυξιακό ρόλο πρέπει να παραμείνουν δημόσιοι. Εχει αποδειχτεί ότι ακόμα και με το αρνητικό πλαίσιο της Ε.Ε. που αδικεί τους Οργανισμούς Δημόσιας Ωφέλειας, εν τούτοις μπορούν να αναπτύσσονται και να εκσυγχρονίζονται και να διαδραματίζουν τον ουσιώδη ρόλο τους στην κοινωνία και να παραμένουν ταυτόχρονα και οικονομικά κερδοφόροι προς όφελος των ίδιων αλλά και του κράτους ευρύτερα.

 

Θα είναι δυστύχημα για το τόπο, εκείνοι οι μηχανισμοί που επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν την δύσκολη θέση που βρέθηκε η Κύπρος λόγω της ανάγκης δανειακής στήριξης και να επιβάλουν ιδιωτικοποιήσεις να βρουν  ανταπόκριση και  από την δική μας Κυβέρνηση. Όπως και αν ονομαστεί η ιδιωτικοποίηση, είτε αποκρατικοποίηση, είτε μετοχοποίηση, η ουσία είναι ότι καταστρέφεται ο κοινωνικός χαρακτήρας τους και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για κερδοσκοπική εκμετάλλευση τους από το ιδιωτικό κεφάλαιο.

 

Η ΠΕΟ, όπως και στο παρελθόν, έτσι και τώρα θα αντιδράσει και θα αντισταθεί σθεναρά σε όποια προσπάθεια ξεπουλήματος της CYTA, της ΑΗΚ και των άλλων οργανισμών δημόσιας ωφέλειας. Προς αυτή τη κατεύθυνση η ΠΕΟ θα μπει στην πρώτη γραμμή για να αναληφθούν πρωτοβουλίες ώστε να δημιουργηθεί ένα ισχυρό κίνημα αντίστασης από την κοινωνία ενάντια σ’ αυτές τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές. 

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

 

Τιμώντας την παγκόσμια μέρα της γυναίκας και τις πανανθρώπινες αξίες που αυτή συμβολίζει, έχουμε πάντα στην σκέψη μας την υπέρτατη των αξιών,  την Ειρήνη. Με την ευκαιρία θέλουμε να εκφράσουμε την έντονη ανησυχία μας για τις εξαγγελίες της νέας κυβέρνησης για άμεση αίτηση ένταξης στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη και την επιδίωξη για την οικοδόμηση σχέσεων με το ΝΑΤΟ. Ο αναπροσανατολισμός της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας από τον πολυδιάστατο χαρακτήρα που είχε πάρει την τελευταία δεκαετία,  σε ένα μονοδιάστατο αμερικανο-νατοϊκό, θα έχει πολύ αρνητικές συνέπειες και πολύ σοβαρούς κινδύνους για την Κύπρο, ιδιαίτερα για την εθνική μας υπόθεση. Ειρηνική, αποστρατικοποιημένη Κύπρος,  γέφυρα ειρήνης στην περιοχή και ΝΑΤΟ είναι έννοιες που δεν συμβιβάζονται.

 Ο λαός της Κύπρου ξέρει πολύ καλά την αξία της Ειρήνης και για 39 χρόνια δίνει τη δική του μάχη για ειρήνη και επανένωση της πατρίδας μας.

 

Για τη ΠΕΟ ο αγώνας για λύση του Κυπριακού και επανένωση του τόπου και του λαού μας παραμένει πρώτη προτεραιότητα και αναπόσπαστο κομμάτι της δράσης μας. Για λύση δικοινοτικής – διζωνικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα των δυο κοινοτήτων.  Λύση που να βασίζεται στις αποφάσεις του ΟΗΕ και στις συμφωνίες υψηλού επιπέδου  και να προνοεί για ένα κράτος, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα.

 

Η ενότητα της εργατικής τάξης, είναι η ραχοκοκαλιά πάνω στην οποία μπορεί να στηριχθεί η επανένωση του λαού και του τόπου.

 

Παρά τις δυσκολίες που δημιουργεί η διαχωριστική γραμμή, συνεχίζουμε να εργαζόμαστε συστηματικά για την συνεργασία και την κοινή δράση με το τουρκοκυπριακό προοδευτικό συνδικαλιστικό κίνημα.  Διευρύνουμε τις σχέσεις και τις επαφές μας και μαζί με την Dev-is που  είναι η αδελφή μας τουρκοκυπριακή συνδικαλιστική οργάνωση, έχουμε συστηματοποιήσει και μονιμοποιήσει μια πολύπλευρη και ουσιαστική κοινή δράση,  με περιεχόμενο την ταξική αλληλεγγύη και τον κοινό αγώνα για την επανένωση της χώρας και του λαού μας.

 

Σημαντική συμβολή σ’αυτή την δράση είναι και η δραστηριότητα που αναπτύσσουν τα γυναικείας τμήματα της ΠΕΟ και της DEV-is με τις κοινές επισκέψεις στους τόπους δουλειάς, τα γαρύφαλλα της αγάπης και της εκτίμησης που μαζί μοιράζουν στις εργαζόμενες γυναίκες της Κύπρου στα πλαίσια της εκστρατείας της 8ης του Μάρτη, το δικοινοτικό διήμερο που έχουν καθιερώσει κάθε χρόνο και οι διάφορες κοινές εκδηλώσεις και δράσεις που διοργανώνουν.

 

Tο ταξικό συνδικαλισικό κίνημα της Κύπρου, δεν πρόκειται ποτέ να συμβιβαστεί με την διχοτόμηση και την διαίρεση. Όραμα μας είναι να υπερβούμε το συντομότερο, εθνικές, θρησκευτικές ή άλλες περιχαρακώσεις  και να θέσουμε  πιο άμεσα μπροστά μας  τους κοινούς ταξικούς και κοινωνικούς στόχους για μια ποιοτικά ανώτερη κοινωνία, πιο δίκαιη για τους ανθρώπους της εργασίας.

 

Με αυτή την ευκαιρία χαιρετίζω την εδώ παρουσία στελεχών του ταξικού προοδευτικού Τ/κ Συνδικαλιστικού κινήματος, μαζί με το οποίο θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για λύση και επανένωση στη βάση αρχών, εντείνοντας ακόμα περισσότερο την προσπάθεια μας για αναβάθμιση της κοινής δράση και της συνεργασίας μας,

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Οι εργαζόμενες της Κύπρου, σε όλους τους αγώνες που κλήθηκαν να συμμετάσχουν είτε ήταν στα μεταλλεία και στις οικοδομές, είτε ήταν για το οκτάωρο, είτε ήταν για υπεράσπιση της ΑΤΑ, είτε ήταν ενάντια στην αποικιοκρατία και αργότερα ενάντια στην ιμπεριαλιστική επέμβαση, κράτησαν με συνέπεια και αποφασιστικότητα το μαχητικό και επαναστατικό πνεύμα των υφαντριών της Νέας Υόρκης.

 

Όλοι μαζί ενωμένοι, άντρες και γυναίκες, συσπειρωμένοι γύρω από το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα του τόπου μας,  θα συνεχίσουμε τον αγώνα για πραγματική ισοτιμία αντρών και γυναικών, για κοινωνική δικαιοσύνη και ειρήνη στον τόπο μας και σε όλο στο κόσμο.

 

Όπως εύγλωττα λέει και το σύνθημα της φετινής εκστρατείας του Γραφείου Γυναικών της ΠΕΟ προς τιμή της 8ης Μαρτίου «Ο αγώνας για δικαιοσύνη και ισότητα δεν σταματά ποτέ»

 

 

 

Ομιλία Μαρίνας Κούκου 10 Μαρτίου 2013 «Πύλη Αμμοχώστου»

 

Αγαπητοί προσκεκλημένοι,

Αγαπητές φίλες και φίλοι τουρκοκύπριοι

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Καλωσορίσατε στην εκδήλωση του Κεντρικού Γραφείου Γυναικών Εργατοϋπαλλήλων της ΠΕΟ που πραγματοποιείται με την ευκαιρία της 8ης του Μάρτη – Παγκόσμιας Μέρας της Γυναίκας και σας ευχαριστώ για την παρουσία σας.

Ο αγώνας των εργατριών της Νέας Υόρκης πριν 156 χρόνια δεν ήταν παρά μόνο η αρχή μιας μεγάλης και δύσκολης πορείας για τη γυναικεία χειραφέτηση.

Ένας αγώνας που αποτέλεσε καθοδηγητικό φάρο φωτίζοντας ολόκληρες γενιές προοδευτικών κινημάτων που οραματίζονταν ένα κόσμο ειρηνικό, δίκαιο και απαλλαγμένο από κάθε μορφή εκμετάλλευσης.  Εξάλλου η ιστορία μαρτυρά ότι σε όλες τις μεγάλες κατακτήσεις των λαών υπάρχει ανεξίτηλη η σφραγίδα των γυναικών.  Είτε αυτές αφορούσαν αγώνες για την ειρήνη, είτε εργατικούς,  απεργιακούς αγώνες, είτε επαναστάσεις. 

Αυτές τις γυναίκες τιμούμε σήμερα και εκφράζουμε το σεβασμό και την ευγνωμοσύνη μας.

 

Είναι μέσα από τους δικούς τους αγώνες και θυσίες που βρισκόμαστε σήμερα σε θέση να κάνουμε θετικό απολογισμό στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε διαχρονικές μας διεκδικήσεις που στόχευαν στην βελτίωση της θέσης της γυναίκας στην οικογένεια, στην εργασία και στην κοινωνία.

Παράλληλα όμως με το θετικό απολογισμό καταγράφουμε και μια σειρά από ζητήματα που παραμένουν ψηλά στην ατζέντα του κινήματος μας και χρήζουν σοβαρής και ουσιαστικής αντιμετώπισης για να επιλυθούν και να οδηγήσουν στην εργασιακή και  κοινωνική ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Ιδιαίτερα σήμερα όσο ποτέ άλλοτε απαιτείται συλλογική δράση και αποφασιστικότητα στην αντιμετώπιση και εξάλειψη των διακρίσεων και των ανισοτήτων σε όλους τους τομείς.

Υποστηρίζουμε ότι το ζήτημα της ισότητας δεν πρέπει να προσεγγίζεται αποσπασματικά και μακριά από τις συνθήκες που το περιβάλλουν. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να  υποβαθμίζεται κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες και αντιξοότητες. 

Εμείς οι γυναίκες είμαστε μέρος της εργατικής τάξης και πρέπει ως αναπόσπαστο κομμάτι να παλέψουμε για να περιφρουρήσουμε και να επεκτείνουμε τις κατακτήσεις μας ειδικά τώρα που δέχονται λυσσαλέα επίθεση από τους ξένους και ντόπιους υποστηρικτές της νεοφιλελεύθερης καπιταλιστικής φιλοσοφίας.

Όπως πολύ καλά γνωρίζουμε τίποτα δεν χαρίζεται τα πάντα κατακτούνται και κάθε κατάκτηση απαιτεί περιφρούρηση αλλά και συνέχεια για περισσότερες κατακτήσεις. 

Τώρα όσο ποτέ άλλοτε γίνεται και θα γίνει ακόμα πιο έντονα αντιληπτός αυτός ο αλληλένδετος συσχετισμός που αποτελεί ουσιαστική   προϋπόθεση στον αγώνα μας.

Αγαπητές συναδέλφισσες,

Η φετινή 8η του Μάρτη σηματοδοτείται από το νέο πολιτικό σκηνικό που προέκυψε μετά από τις προεδρικές εκλογές, το αποτέλεσμα του οποίου φέρνει ενώπιων μας νέα δεδομένα και νέες προκλήσεις για νέους αγώνες και αντιστάσεις.

Τώρα που με πρόφαση την οικονομική κρίση, με την αύξηση της ανεργίας σε συνδυασμό με το πρόσφορο έδαφος που θα παρέχει στους εργοδότες η νέα κυβέρνηση,  (αφού τα δείγματα γραφής που έδωσε σε αυτό το λίγο διάστημα που ανέλαβε τα ηνία του κράτους είναι αρκετά για να προβλέψουμε τη στάση της στο μέλλον),   θα βρεθούμε μπροστά σε νέους αγώνες για διατήρηση των μέχρι τώρα κατακτήσεων , που πριν λίγα χρόνια πιθανόν να φαίνονταν αυτονόητα. 

Με μεγαλύτερη ευκολία τώρα όλοι όσοι ανακάλυψαν πριν λίγες μέρες ότι οι γυναίκες σκέφτονται θα κρυφτούν πίσω από τον οδοστρωτήρα της Τρόικας και θα τροχοδρομήσουν νέα εργασιακά  δεδομένα.

Δεν θα διστάσουν να μειώσουν τους κατώτατους μισθούς, δεν θα διστάσουν να προχωρήσουν σε απολύσεις εγκύων γυναικών και πολλά άλλα με κίνδυνο τα ζητήματα της ισότητας όχι μόνο δεν θα προωθούνται αλλά αντίθετα θα πάμε χρόνια πίσω.

Εάν όλα αυτά μας βρουν να μεμψιμοιρούμε και να αποδεχόμαστε σιωπηλές τα μέτρα για να εξασφαλίσουμε έστω και το γεγονός ότι θα έχουμε δουλειά,  άσχετο με τις συνθήκες εργασίας και την αμοιβή αυτής,  τότε πολύ σύντομα θα βρεθούμε στην κατάσταση άλλων ευρωπαϊκών χωρών όπου αυξάνεται ραγδαία η επισφαλής απασχόληση. Και αυτό σε συνδυασμό με αυστηρά μέτρα λιτότητας και περικοπών των κοινωνικών παροχών, όλο και περισσότερες  γυναίκες θα οδηγούνται στη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Όλοι αυτοί που χαιρεκακούν  και πλουτίζουν πάνω στα ερείπια της κρίσης πρέπει να αντικρύσουν ένα συνδικαλιστικό και γυναικείο κίνημα δυναμικό, διεκδικητικό που θα αντιπαλέψει την κάθε προσπάθειας τους για άλωση των κεκτημένων των εργαζομένων και κατ’ επέκταση των γυναικών.

Συναδέλφισσες,

Η ιστορία θέλει την ΠΕΟ πρωτοπόρα, μαζική, δυναμική, διεκδικητική, ασπίδα προστασίας όλων των εργαζομένων, ανδρών και γυναικών, ντόπιων και μεταναστών, χριστιανών και μη. Και αυτό θα συνεχίσει να είναι. Μπροστά μας έχουμε δύσκολη πορεία,  έχουμε όμως  και ξεκάθαρους στόχους και προτάσεις.

Στόχους και προτάσεις που ανταποκρίνονται στις σημερινές ανάγκες των εργαζομένων γυναικών για ουσιαστική βελτίωση της θέσης τους σε όλους τους τομείς έχοντας ως τελική κατεύθυνση την πλήρη ισότητα.

Μας ανησυχεί η αυξανόμενη ανεργία. Για μας η εργασία είναι βασική προϋπόθεση για την γυναικεία απελευθέρωση   και επιστροφή της γυναίκας στο σπίτι ή σε ευέλικτες και επισφαλής μορφές απασχόλησης  αποτελεί πισωγύρισμα. Είναι για αυτό που απαιτούμε στήριξη της γυναικείας απασχόλησης μέσα από διάφορα σχέδια και προγράμματα και μέσα από την ανάπτυξη.

 Διεκδικούμε ίση μεταχείριση και ίσες ευκαιρίες στην πρόσβαση και  ανέλιξη στην εργασία έτσι που το φύλο να μην είναι το βασικό κριτήριο στην επιλογή ατόμου σε οποιαδήποτε θέση.

Σημαντικό κεφάλαιο στη προώθηση της ισότητας παραμένει η συμφιλίωση της επαγγελματικής με την οικογενειακή ζωή και η συμμετοχή στα κοινά. Έχουμε πολλές φορές τονίσει την αναγκαιότητα λήψης επαρκών και στοχευμένων μέτρων και την παροχή διευκολύνσεων στην εργαζόμενη οικογένεια έτσι που  η φροντίδα εξαρτωμένων μελών της να μην αποτελεί ευθύνη αποκλειστικά της γυναίκας αλλά του κράτους και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Μόνο μέσα από   πρακτικά μέτρα θα απελευθερωθεί η γυναίκα από  τα βαρίδια που την εμποδίζουν να προσφέρει σε όλους τους τομείς της κοινωνίας.

Εξίσου σημαντικό κεφάλαιο παραμένει το ζήτημα των αναχρονιστικών αντιλήψεων που στοιχειώνουν την κυπριακή κοινωνία και περιορίζουν τη γυναίκα σε στερεότυπους ρόλους που κτίστηκαν με πατριαρχικά μοντέλα. Και εδώ είναι που καλούμαστε όλοι μας, ανεξαιρέτως, να επαναστατήσουμε και να εργαστούμε συστηματικά για να σπάσουμε αυτά τα μοντέλα και να τα ξανακτίσουμε με τις αρχές της δικαιοσύνης και της ισότητας.

Για ακόμη μια φορά υπογραμμίζουμε ότι για να έχουμε ουσιαστικά αποτελέσματα για τα πιο πάνω χρειάζονται μηχανισμοί ελέγχου και παρακολούθησης της προόδου ισότητας μέσα από την εφαρμογή των νομοθεσιών αλλά και την λήψη πολιτικών και μέτρων.

 

 

 

Συναδέλφισσες,

Ο αγώνας για ισότητα και δικαιοσύνη δεν σταματά ποτέ. Δεν μπορεί να σταματήσει και είναι δικό μας καθήκον να τον στηρίζουμε και να τον προωθούμε. Δικό μας καθήκον εμάς των αριστερών προοδευτικών ανθρώπων που πιστεύουμε στην αξία του. Εμάς που δεν ανεχόμαστε να βλέπουμε τη γυναίκα να πλασάρετε ως εμπόρευμα, ως φτηνή εργατική δύναμη, ως εργαλείο αύξησης των κερδών του κεφαλαίου. 

Κλείνοντας συναδέλφισσες και συνάδελφοι, Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω για ακόμη μια φορά ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα και σας θέλουμε μαζί και δίπλα μας. Αυτή είναι η δέσμευση που υπογράφουμε μαζί σας αυτή είναι η δέσμευση που δίνουμε για να τιμήσουμε την παγκόσμια μέρα της γυναίκας και τα διαχρονικά της μηνύματα.

Ζητω η 8η του Μάρτη

Ζήτω ο οργανωμένος αγώνας

 

 

 

 

Τελευταία Ενημέρωση στις Δευτέρα, 11 Μαρτίου 2013 15:19
.
FaceBook  Twitter  

Τελευταία Νέα

You are here:   ΑρχικήΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣΕΚΔΗΛΩΣΗ Κ.Γ. ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΠΕΟ ΓΙΑ ΤΗΝ 8Η ΜΑΡΤΙΟΥ
ΠΕΟ ΜΕΝΟΥ