ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΟΥ 25ου ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΗΣ ΠΕΟ

Θα ήθελα πρώτα να σας ευχαριστήσω για την ανταπόκριση σας στην δημοσιογραφική διάσκεψη όπου θα παρουσιάσουμε τους στόχους και τις προτεραιότητες της ΠΕΟ, όπως αυτές θα κατατεθούν και θα συζητηθούν στο 25ο Παγκύπριο Συνέδριο της ΠΕO

 

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΟΥ 25ου ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΗΣ ΠΕΟ

 

ΔΗΛΩΣΗ  ΠΑΜΠΗ ΚΥΡΙΤΣΗΓΕΝΙΚΟΥ  ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ  ΠΕΟΣΤΗΝ  ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ  ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ  ΤΟ 25ο  ΠΑΓΚΥΠΡΙΟ  ΣΥΝΕΔΡΙΟ  

18  ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ  2008

Αγαπητοί Εκπρόσωποι των Μ.Μ.Ε.

Θα ήθελα πρώτα να σας ευχαριστήσω για την ανταπόκριση σας στην δημοσιογραφική διάσκεψη όπου θα παρουσιάσουμε τους στόχους και τις προτεραιότητες της ΠΕΟ, όπως αυτές θα κατατεθούν και θα συζητηθούν στο 25ο Παγκύπριο Συνέδριο της ΠΕΟ.

Το Συνέδριο μας ανοίγει τις εργασίες του την Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2008 και ώρα 10.00 π.μ. στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Αρχής Κρατικής Έκθεσης.

Σύνθημα του Συνεδρίου μας είναι ‘Μαζί για επανένωση, Δίκαιη Κοινωνία’.

 

Ταυτότητα του Συνεδρίου

Στο Συνέδριο θα συμμετάσχουν 1100 αντιπρόσωποι οι οποίοι έχουν εκλεγεί μέσα από εκατοντάδες συνελεύσεις που πραγματοποιήθηκαν στους χώρους εργασίας και τα γραφεία μας στην ύπαιθρο, και εκπροσωπούν τις δεκάδες χιλιάδες μέλη της ΠΕΟ.

Μέσα από αυτή την διαδικασία στοχεύσαμε η αντιπροσώπευση να εκφράζει την σημερινή σύνθεση των μελών της ΠΕΟ.

Μεταξύ των αντιπροσώπων έχουν εκλεγεί Τουρκοκύπριοι εργαζόμενοι μέλη της ΠΕΟ που εργάζονται στις ελεύθερες περιοχές, καθώς και μετανάστες, κοινοτικοί και άλλοι εργαζόμενοι.

Αυτό αποδεικνύει στην πράξη ότι η ΠΕΟ αγκαλιάζει όλους τους εργαζόμενους δίνοντας τους βήμα έκφρασης  μέσα και από το Συνέδριο της, ανεξάρτητα από την προέλευση και καταγωγή τους.

Την επίσημη έναρξη του συνεδρίου θα παρακολουθήσουν  δεκάδες πολιτειακοί, συντεχνιακοί και άλλοι αξιωματούχοι του τόπου μας. Σημειώνουμε ιδιαίτερα την παρουσία των Τουρκοκυπριακών Συνδικαλιστικών Οργανώσεων.

Στο συνέδριο θα παρευρεθούν προσκεκλημένοι από 7 Διεθνείς οργανώσεις. Από τη Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία με επικεφαλής τον Γενικό της Γραμματέα, συν. Γιώργο Μαυρίκο, την Ένωση Ενέργειας, το Δίκτυο Ενέργειας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης,  τη Διεθνή της Γεωργίας και Τροφίμων, την Ένωση Λιμενεργατών, τη Διεθνή των Αραβικών Χωρών και το Ευρωπαϊκό Γραφείο της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας.  Θα παρευρεθούν επίσης εκπρόσωποι 37 Εθνικών Συνδικαλιστικών Κέντρων από Αφρική (Μαρόκο, Αίγυπτο, Σουδάν, Λιβύη, Τυνησία) Μέση Ανατολή (Συρία, Παλαιστίνη, Λίβανο, Κουβέιτ) Ασία (Κίνα, Ινδία, Βιετνάμ) Λατινική Αμερική (Κούβα, Βραζιλία, Μεξικό) και Ευρώπη (Ελλάδα με επικεφαλής τον Πρόεδρο της ΓΣΕΕ, Γιάννη Παναγόπουλο, Αγγλία, Γαλλία, Πορτογαλία, Ιταλία, Ισπανία, Βέλγιο, Ουγγαρία, Τσεχία, Βουλγαρία και Σερβία).

Η μεγάλη αυτή  ανταπόκριση είναι ένδειξη των σχέσεων που αναπτύσσει η ΠΕΟ με δεκάδες οργανώσεις του εξωτερικού και του κύρους της ανάμεσα στο Διεθνές Συνδικαλιστικό κίνημα.

Αξιοποιώντας την ευκαιρία της εδώ παρουσίας τους, πραγματοποιούμαι την Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2008, 3.30 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων ΕΤΚΑ ΠΕΟ, Διεθνή Συνάντηση με την συμμετοχή  των ξένων αντιπροσώπων και των ντόπιων συνδικαλιστικών οργανώσεων με θέμα:

«Η μετανάστευση στην εποχή της Παγκοσμιοποίησης και ο ρόλος του Συνδικαλιστικού Κινήματος».

 

Δομή Συνεδρίου

Η δράση, οι στόχοι και οι προτεραιότητες της  πολιτικής μας σ’ όλα τα ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους, την οικονομία και την κοινωνία μας ευρύτερα και καλύπτονται μέσα από την Έκθεση Δράσης του Γενικού Συμβουλίου προς το Συνέδριο. Τα θέματα αυτά   θα συζητηθούν στο συνέδριο σε τρεις θεματικές ενότητες:

1.     Η δράση και η πολιτική της ΠΕΟ στον αγώνα για ένα καλύτερο αύριο.

2.     Για ένα σύγχρονο σύστημα εργασιακών σχέσεων.

3.     Δυνατό Συνδικαλιστικό Κίνημα – Οργανωτική Πορεία.

 

Το Συνέδριο θα εγκρίνει απόφαση η οποία θα κατευθύνει τη δράση μας για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Το Συνέδριο θα εκλέξει επίσης το νέο Γενικό Συμβούλιο της ΠΕΟ.

Στην επίσημη έναρξη του Συνεδρίου θα απευθύνει χαιρετισμό η Υπουργός Εργασίας, Σωτηρούλλα Χαραλάμπους, και ο Γ.Γ. της ΠΣΟ, Γιώργος Μαυρίκος.

Σημειώνουμε ότι το Σάββατο 22 Νοεμβρίου ώρα 10.00 θα χαιρετήσει το Συνέδριο μας ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας.

Σημειώνουμε επίσης ότι στο πλαίσιο του Συνεδρίου και συγκεκριμένα την Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2008 θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα Έρευνας  Γνώμης, αναφορικά με την δύναμη των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων, την στάση των εργαζομένων έναντι των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων και της Οργάνωσης, την αξιολόγηση των προβλημάτων τους καθώς και των απαιτήσεων τους από τα Συντεχνιακά Στελέχη.

Στο χώρο του Συνεδρίου θα λειτουργήσει παιδότοπος για απασχόληση των παιδιών  των αντιπροσώπων ώστε να διευκολύνουμε τους εργαζομένους γονείς και ιδιαίτερα τις γυναίκες συνέδρους, στην φύλαξη και φροντίδα των παιδιών τους κατά τις ώρες διεξαγωγής του συνεδρίου.

Φίλοι και φίλες,

Επιτρέψετε μου τώρα να παρουσιάσω τα βασικά ζητήματα που θα απασχολήσουν το Συνέδριο και τα οποία αναμφίβολα καθορίζονται από τις συνθήκες μέσα στις οποίες συνέρχεται και από τις προτεραιότητες που σήμερα τίθενται μπροστά μας.

 

Κυπριακό

Το Συνέδριο μας πραγματοποιείται σε μια πολύ κρίσιμη καμπή για τη πορεία του κυπριακού προβλήματος. Ύστερα από  μια περίοδο στασιμότητας και ακινησίας, η επανέναρξη της προσπάθειας αναγέννησε την ελπίδα, παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα που υπάρχουν λόγω της επιμονής της άλλης πλευράς σε θέσεις και απαιτήσεις που δεν συνάδουν με τις κοινά αποδεκτές βάσεις πάνω στις οποίες μπορεί να λυθεί το κυπριακό.

Η διαδικασία που ξεκίνησε από το Μάρτη του 2008 με την ενεργοποίηση των τεχνικών επιτροπών και των επιτροπών εργασίας και η έναρξη απευθείας διαπραγματεύσεων μεταξύ των ηγετών των δυο κοινοτήτων από το Σεπτέμβρη,  σηματοδοτεί μια νέα περίοδο εντατικής προσπάθειας με στόχο μια συμφωνημένη, βιώσιμη και λειτουργική λύση που να επανενώνει τη χώρα και το λαό  και να απαλλάσσει την Κύπρο από τη κατοχή και τα ξένα στρατεύματα.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η εκλογή του Δημήτρη Χριστόφια στο αξίωμα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτέλεσε ένα ιστορικό σημείο καμπής στην πορεία των εξελίξεων στο κυπριακό. Η αξιοπιστία του όσον αφορά την συνέπεια και την σταθερότητα με την οποία υπερασπίζεται την δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία και την ανάγκη επανένωσης της Κύπρου και η σταθερή προσήλωση του στην πολιτική για ένα δίκαιο και λογικό συμβιβασμό έτσι ώστε η λύση να είναι για τους Κύπριους και όχι για τους ξένους, ήταν παράγοντες που συνέβαλαν ουσιαστικά στην ανατροπή του όποιου δυσμενούς κλίματος και στις ραγδαίες  εξελίξεις που ακολούθησαν την εκλογή του.

Η ΠΕΟ στηρίζει με όλες της τις δυνάμεις τον πρόεδρο της Δημοκρατίας σε αυτή την σκληρή και δύσκολη προσπάθεια.   Εργαζόμαστε συστηματικά, σε συνεργασία και με Τουρκοκυπριακές συνδικαλιστικές οργανώσεις, για την δημιουργία της αναγκαίας δυναμικής μέσα στους Κύπριους εργαζόμενους, ελληνοκύπριους και τουρκοκύπριους, η οποία να στηρίζει την προσπάθεια και να την βοηθά. Συνεχίζουμε σε αυτά τα πλαίσια να εργαζόμαστε για την υλοποίηση των διακηρυγμένων στόχων και αποφάσεων του Πανσυνδικαλιστικού Φόρουμ,  αφού η κοινή δράση θα συμβάλει στην προσπάθεια επίλυσης του κυπριακού προβλήματος και θα έχει θετικές επιπτώσεις στην εργατική τάξη της Κύπρου.

Δεν θα σταματήσουμε να αντιμαχόμαστε κάθε μορφή εθνικισμού και ακρότητας, κάθε προσπάθεια η οποία πίσω από δήθεν πατριωτικά συνθήματα προωθεί τα τετελεσμένα της εισβολής και κατοχής.

Την ίδια ώρα όμως στεκόμαστε με συνέπεια στις θέσεις αρχών με βάση τις οποίες θα πρέπει να λυθεί το κυπριακό Είμαστε υπέρ ενός λογικού και αμοιβαία αποδεκτού συμβιβασμού ανάμεσα στις δυο κοινότητες για την εγκαθίδρυση μιας δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα των δυο κοινοτήτων έτσι όπως αυτή γίνεται αντιληπτή μέσα από τις αποφάσεις του Συμβουλίου  Ασφαλείας των Η.Ε.

Η λύση δεν μπορεί παρά να προνοεί για ένα κράτος, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα.  Να είναι σύμφωνη με τις αποφάσεις και τα ψηφίσματα των Η.Ε., να είναι στο πλαίσιο των συμφωνιών ανωτάτου επιπέδου μεταξύ των δυο κοινοτήτων, να στηρίζεται στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και να διασφαλίζει την εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους τους πολίτες.   Θα πρέπει να προνοεί την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και εποίκων, μακριά από οποιαδήποτε μορφή κηδεμονίας και εξάρτησης.   Λύση η οποία να εξυπηρετεί τα συμφέροντα και τα οράματα των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, Αρμένιδων, Μαρωνιτών και Λατίνων και όχι τα συμφέροντα των οποιονδήποτε ξένων.

Ευρωπαϊκή Ένωση

Στον χρόνο που πέρασε από το 24ο Συνέδριο είχαμε την ένταξη της Κύπρου την 1η Μαΐου 2004 στην Ε.Ε. Στο περασμένο Συνέδριο δώσαμε ιδιαίτερο βάρος και σημασία στην μελέτη της κατάστασης που θα διαμορφωνόταν για τους εργαζόμενους.

Τρία χρόνια μετά την ένταξη, διαπιστώνουμε ότι αυτές οι εκτιμήσεις μας δικαιώνονται απόλυτα.   Αποδείχτηκε πόσο ορθή ήταν η κρίση μας, ότι η Ε.Ε. σε σχέση με τα ζητήματα των εργαζομένων αποτελεί ένα νέο πεδίο αγώνων για το συνδικαλιστικό κίνημα. Αποδείχτηκε πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι ασφαλώς η Ε.Ε δεν αποτελεί τη γη της επαγγελίας όπως κάποιοι άλλοι άκριτα υποστήριζαν, αλλά ούτε βέβαια είναι ένας χώρος που δεν υπάρχουν περιθώρια παρέμβασης και αξιοποίησης της.

Οι νεοφιλελεύθερες δυνάμεις που συνεχίζουν να κυριαρχούν στην Ε.Ε. δεν έπαψαν να στοχεύουν μέσα από τις πολιτικές και τις  κατευθύνσεις που επιβάλλουν να  οδηγούν στην απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και στην συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους.

Αυτή η προσέγγιση από τους κυρίαρχους κύκλους της Ε.Ε. όχι μόνο δεν αναπτύσσει το Ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο αλλά συνιστά οπισθοδρόμηση και υποσκάπτει την ευρωπαϊκή παράδοση σε σχέση με τις κατακτήσεις των εργαζομένων.

Η κρίση στην οποία περιήλθε η παγκόσμια και η Ευρωπαϊκή οικονομία λόγω ακριβώς  της νεοφιλελεύθερης φιλοσοφίας, αποδεικνύει πόσο μακριά από την πραγματικότητα βρίσκονται οι εκτιμήσεις ότι η άκρατη και ασύδοτη αγορά μπορεί να εξασφαλίσει τον βέλτιστο συνδυασμό οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής δικαιοσύνης. Αποδεικνύεται ότι οι αυτορύθμιση της αγοράς είναι ένας πονηρός μύθος για να περιορίζεται η κοινωνική παρέμβαση και να αφήνεται πεδίο ανοικτό για μεγαλύτερη ασυδοσία και περισσότερα κέρδη.

Ιεραρχώντας τις προτεραιότητες μας θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για:

1.     Διατήρηση και ενίσχυση της οργανωτικότητας και της συνδικαλιστικής πυκνότητας των εργαζομένων.

2.     Υπεράσπιση της σταθερότητας και της μονιμότητα της εργασίας ως κοινωνικό δικαίωμα.

3.     Υπεράσπιση του συστήματος της συλλογικής διαπραγμάτευσης και του ρόλου της συλλογικής σύμβασης ως του βασικού μέσου διαμόρφωσης των όρων και των συνθηκών απασχόλησης των εργαζομένων.

4.     Εφαρμογή στην πράξη της εργατικής νομοθεσίας.

5.     Αμεση συμμετοχή και συμβολή σε όλα τα επίπεδα, σε συνεργασία με το υπόλοιπο συνδικαλιστικό κίνημα Ευρώπης, στους κοινωνικούς αγώνες με στόχο μια άλλη Ευρωπαϊκή πολιτική κάποια να χαρακτηρίζεται από  κοινωνική ευαισθησία όσον αφορά τις  οικονομικές και κοινωνικές  της προτεραιότητες.

 

Κυπριακή Οικονομία Τάσεις και Προοπτικές

Οι δείκτες της οικονομίας στην ανάλυση των τάσεων και των μακροοικωνομικών προβλέψεων, είναι στοιχεία που αποτελούν σημαντικούς υποβοηθητικούς παράγοντες στον καθορισμό της πολιτικής της ΠΕΟ και δίνει ιδιαίτερη σημασία σε αυτούς.

Δεν πρόκειται να κάνω ανάλυση σε βάθος εξάλλου μέσα στα πλαίσια των προσυνεδριακών εκδηλώσεων, το περασμένο Σάββατο πραγματοποιήσαμε Ημερίδα για το θέμα αυτό και μέσα από τις εισηγήσεις και τη συζήτηση θα καταγραφούν τα πορίσματα τα οποία σίγουρα θα αξιοποιηθούν από την ΠΕΟ.

H κυπριακή οικονομία, παρά τις τεράστιες πιέσεις, φαίνεται να είναι εύρωστη συνεχίζοντας να παρουσιάζει ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάπτυξης και δημοσιονομικό πλεόνασμα. Ο μέσος ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας την τετραετία 2004-2007 ήταν ικανοποιητικός (4,1%) και βασίστηκε κυρίως στους τομείς των υπηρεσιών και των κατασκευών.

Επισημαίνουμε όμως την μεγάλη εξάρτηση της οικονομίας από τον τομέα των υπηρεσιών και ιδιαίτερα τον τουρισμό γεγονός που την καθιστά ευάλωτη στους εξωγενείς αστάθμητους παράγοντες, ενώ σημειώνουμε τη συνεχιζόμενη πτώση του μεριδίου της μεταποίησης που έχει σαν αποτέλεσμα τη μείωση της απασχόλησης και των εξαγωγών του τομέα.

Εκτιμούμε ότι για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών προβλημάτων χρειάζεται να ενταθούν οι προσπάθειες για αύξηση της παραγωγικότητας η οποία παρά τη βελτίωση που είχε βρίσκεται στο 80% του μέσου όρου της Ε.Ε.

Θα ήταν όμως παράλειψη μου να μην σημειώσω την ανησυχία για την συνεχιζόμενη παγκόσμια οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις που πιθανώς να έχει στους εργαζόμενους.

Αν η κρίση συνεχιστεί και επεκταθεί,  δεν είναι δυνατόν να αφήσει ανεπηρέαστη την μικρή και ανοικτή οικονομία της Κύπρου.  Για  να αποφευχθεί η ύφεση χρειάζεται να διασφαλίσουμε την αναπτυξιακή πορεία της κυπριακής οικονομίας. Μέσα από τη λογική της συναίνεσης και του διαλόγου μπορούμε να αντιμετωπίσουμε πιο αποτελεσματικά τις αρνητικές συνέπειες. Είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι η κυβέρνηση δίνει μεγάλη σημασία στην ενημέρωση και στην συλλογική διαβούλευση, επιμένοντας στην ενεργητική παρέμβαση  του δημόσιου τομέα μέσα από αναπτυξιακά έργα και επενδύσεις. Απορρίπτουμε κάθε σκέψη για απολύσεις ως μέθοδο αντιμετώπισης πιέσεων.  Κάτι τέτοιοι απλώς θα ενισχύσει ένα φαύλο κύκλο. Θα επιμείνουμε σε κοινωνικά μέτρα για ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων και για προστασία του εισοδήματος τους από τον πληθωρισμό.

 

Η εκτίμηση μας για την τετραετία που πέρασε

Δεν σκοπεύω και ούτε είναι δυνατό να παραθέσω όλα τα στοιχεία της δράσης και των προσπαθειών μας της τετραετίας 2004-2007 μέσα από μια δημοσιογραφική διάσκεψη.

Πολύ επιγραμματικά να υπογραμμίσω ότι υλοποιήσαμε σε μεγάλο βαθμό τις δεσμεύσεις μας προς τους εργαζόμενους και τις αποφάσεις μας που πήραμε στο 24ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας μας.  Η προάσπιση και βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων από τη μια και η συμβολή μας στην προσπάθεια επίλυσης του κυπριακού και επανένωσης της πατρίδας μας από την άλλη, είχαν τεθεί φυσιολογικά  ως πρώτες προτεραιότητες.

Το διάστημα αυτό εργαστήκαμε σκληρά και πετύχαμε αυξήσεις μισθών και ωφελημάτων ψηλότερους από την παραγωγικότητα.  Πετύχαμε με την ανανέωση των συμβάσεων να γενικευτεί ο θεσμός των Ταμείων Ευημερίας, δημιουργώντας έτσι νέες δυνατότητες στον τομέα της βελτίωσης της ζωής των εργαζομένων και των οικογενειών τους.

Δώσαμε ιδιαίτερη σημασία και είχαμε επιτυχίες και στην προώθηση διαφόρων κοινωνικών δικαιωμάτων για τους εργαζόμενους στον τομέα της στέγασης, της εκπαίδευσης, της υγείας και της πολιτιστικής ανάπτυξης.

Πέραν από την προσπάθεια για βελτίωση της ποιότητας ζωής των εργαζομένων μέσα από τις συμβάσεις και την προώθηση ευρύτερων κοινωνικών δικαιωμάτων, στο διάστημα αυτό αναβαθμίσαμε ουσιαστικά και εμπλουτίσαμε ποσοτικά και ποιοτικά τις διάφορες υπηρεσίες που η ίδια η ΠΕΟ προσφέρει προς τα μέλη της.  Σημειώνουμε την δημιουργία του Φορέα Ευημερίας ο οποίος έχει αναβαθμίσει σοβαρά τις δυνατότητες ξεκούρασης και ψυχαγωγίας των μελών μας.  Σημειώνουμε, επίσης την παράδοση στους εργαζόμενους του νέου αναπαυτηρίου της ΠΕΟ στο Πελέντρι.  Την επέκταση σε προϊόντα και εξυπηρέτηση του Ταμιευτηρίου μας, την δημιουργία ειδικού Γραφείου για τους ομογενείς καθώς και την λειτουργία σε όλες τις επαρχίες εξοπλισμένων γραφείων που βοηθούν ανέργους για εξεύρεση εργασίας.

Ειδική αναφορά κάνουμε επίσης στο Ινστιτούτο Εργασίας. Ένα έγκυρο και ολοκληρωμένο ερευνητικό ίδρυμα το οποίο ερευνά και αναλύει τα φαινόμενα μέσα από την οπτική των δυνάμεων της εργασίας.

 

Συλλογικές Συμβάσεις

Για το Συνδικαλιστικό Κίνημα της ΠΕΟ η ύπαρξη και σωστή λειτουργία των συλλογικών συμβάσεων αποτελούν τις κύριες προϋποθέσεις για παροχή και διασφάλιση των ωφελημάτων των εργαζομένων. Μέσα από τη συζήτηση θα επιβεβαιώσουμε ακόμη μια φορά την προσήλωση  και τη θέληση μας για διαφύλαξη  και διασφάλιση του θεσμού της συλλογικής διαπραγμάτευσης και των συλλογικών συμβάσεων θέτοντας νέους στόχους που θα οδηγούν στην ουσιαστική βελτίωση της θέσης των εργαζομένων,  ανδρών και γυναικών,  στην εργασία.

 

Οργανωτική μας πορεία για ένα δυνατό συνδικαλιστικό κίνημα

Η ΠΕΟ έχει καταξιωθεί ως η πρώτη συνδικαλιστική δύναμη της Κύπρου και αυτό φαίνεται καθαρά μέσα από την έρευνα γνώμης που θα παρουσιαστεί στο συνέδριο.  Η έρευνα έχει πραγματοποιηθεί σε παγκύπρια βάση από την εταιρεία δημοσκοπήσεων CYMAR. Τα αποτελέσματα της  είναι ιδιαίτερα τιμητικά για την ΠΕΟ και επιβεβαιώνουν ότι οι εργαζόμενοι την εμπιστεύονται και την αγκαλιάζουν.

Παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα μέσα στις νέες συνθήκες της οικονομίας, η ΠΕΟ έχει μια σταθερή ανοδική πορεία όσον αφορά την μαζικοποίηση και την οργανωτικότητα της.   Η όσο γίνεται μεγαλύτερη συμμετοχή των εργαζομένων στο Συνδικαλιστικό κίνημα, η μαζικοποίηση αλλά και η οργανωτική συνοχή της ΠΕΟ, η αποτελεσματικότητα της, η σχέση της με  τους εργαζόμενους και η στήριξη που τους προσφέρει μέσα από τα διάφορα κανάλια που έχει στη διάθεση της είναι θέματα που θα απασχολήσουν το Συνέδριο. Ισχυρή ΠΕΟ είναι προϋπόθεση για περισσότερες κατακτήσεις και πιο αποτελεσματικούς αγώνες για προστασία και διεύρυνση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Φίλοι και φίλες,

Το 25ο Συνέδριο μας φιλοδοξούμε να αποτελέσει βήμα ειλικρινούς, ελεύθερου και δημοκρατικού διαλόγου.  Μέσα από τη δημιουργική κριτική, μέσα από τις απόψεις και εισηγήσεις των συνέδρων θα πάρουμε εκείνες τις αποφάσεις που θα καθοδηγούν την δράση της ΠΕΟ με στόχο την ενίσχυση και αναβάθμιση ολοένα και περισσότερο της προσφοράς της προς την κυπριακή κοινωνία και ιδιαίτερα προς τους εργαζόμενους τους οποίους εκφράζει και εκπροσωπεί. 

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ