ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΠΕΟ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

Η Ημέρα Παιδιού τιμάται κάθε χρόνο την 1η Ιουνίου σε πολλές χώρες και   καθορίστηκε για να θυμίζει στην ανθρωπότητα την ανάγκη  και το χρέος της να προστατεύει τα παιδιά. Καθιερώθηκε ως μέρα πάλης για τη ζωή και την ειρήνη λίγο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου ένας μεγάλος αριθμός νεκρών ήταν παιδιά.

 

 

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΠΕΟ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

 

Μήνυμα με την ευκαιρία της 1ης Ιουνίου – Μέρας του Παιδιού

 

Η Ημέρα Παιδιού τιμάται κάθε χρόνο την 1η Ιουνίου σε πολλές χώρες και   καθορίστηκε για να θυμίζει στην ανθρωπότητα την ανάγκη  και το χρέος της να προστατεύει τα παιδιά. Καθιερώθηκε ως μέρα πάλης για τη ζωή και την ειρήνη λίγο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου ένας μεγάλος αριθμός νεκρών ήταν παιδιά.

 

Δυστυχώς όμως ο απολογισμός και της φετινής επετείου της 1ης Ιουνίου βρίσκει παιδιά να πεινούν, να δυστυχούν, να σκοτώνονται από τις βόμβες και να πνίγονται στις θάλασσες στην προσπάθειά αυτών και των οικογενειών  τους να ξεφύγουν από αυτές τις άθλιες και επικίνδυνες συνθήκες, να μεταναστεύσουν σε ένα ασφαλέστερο τόπο. Στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, στη Σομαλία,  στην Παλαιστίνη, στην Ουκρανία, στη Συρία βίωσαν και βιώνουν τη φρίκη του πολέμου. Στην Αφρική, στην Ασία, στη Λατινική Αμερική μετρούν ώρες ζωής και είναι καταδικασμένα να πεθάνουν από την ασιτία, το AIDS και άλλες επιδημίες και όσα από αυτά καταφέρουν να επιβιώσουν, τα περισσότερα είναι καταδικασμένα να μείνουν αναλφάβητα, να μεγαλώνουν μέσα στη φτώχεια και τη δυστυχία. Κορίτσια στον μουσουλμανικό κόσμο είναι καταδικασμένα να καταδυναστεύονται για μια ζωή από την ανδροκρατούμενη κοινωνία στην οποία γεννήθηκαν και μεγαλώνουν.

 

Σύμφωνα με τη ΔΟΕ του ΟΗΕ, σήμερα υπάρχουν πάνω από 240 εκατομμύρια περίπου εργαζόμενα ανήλικα παιδιά ανά τον κόσμο από τα οποία 168 εκατομμύρια παιδιά εργάζονται σε συνθήκες ακραίας εκμετάλλευσης σε ορυχεία, οικοδομές, χωράφια κτλ όπου επικρατούν επικίνδυνες συνθήκες χωρίς καμιά τήρηση κανόνων υγείας και ασφάλειας. Υπολογίζεται ότι 73 εκατομμύρια από τα εργαζόμενα παιδιά είναι ηλικίας κάτω των 10 ετών και κάθε χρόνο τουλάχιστον 22 χιλιάδες από αυτά σκοτώνονται σε εργατικά ατυχήματα. Χιλιάδες επίσης είναι τα παιδιά στρατιώτες, διακινητές ναρκωτικών και θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης.

 

Από την άλλη, στον «όμορφο, ανεπτυγμένο» δυτικό κόσμο θα τιμήσουμε την Ημέρα Παιδιού με τα παιδιά μας να βρίσκονται  καθημερινά μπροστά σε αμέτρητους κινδύνους όπως είναι τα ναρκωτικά, η βία, η παιδεραστία, η φτώχεια και τόσα άλλα που δημιουργούνται μέσα από τον εκμεταλλευτικό χαρακτήρα και τις αντιθέσεις του καπιταλιστικού συστήματος και της «κυρίαρχης λογικής» της ελεύθερης αγοράς.

 

Το Κεντρικό Γραφείο Γυναικών Εργατοϋπαλλήλων ΠΕΟ τιμώντας την Ημέρα του Παιδιού,  στέλνει  το χαιρετισμό και την αγάπη του σε όλα τα παιδιά, ανεξαρτήτως  χρώματος, φύλου, εθνότητας και θρησκείας και τους εύχεται ευτυχία και υγεία σ’ ένα περιβάλλον ειρήνης, ασφάλειας και ευημερίας.

 

Την ίδια στιγμή υπενθυμίζει  στην  κοινωνία και στις κυρίαρχες κυβερνήσεις την υποχρέωση τους,  έναντι στα παιδιά κυρίως, να δημιουργήσουν ένα  κόσμο καλύτερο, δίκαιο και ειρηνικό. Ένα κόσμο όπου θα βλέπουμε τα αθώα μάτια των παιδιών και να δακρύζουμε από χαρά και περηφάνια και όχι να δακρύζουμε από ντροπή και αγανάκτηση που δεν πετύχαμε να τους προσφέρουμε την προστασία και ευημερία που τους οφείλουμε.

 

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία έρευνας του Ευρωβαρόμετρου τα παιδιά στην Ε.Ε. των 28 κρατών μελών βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού από ότι οι υπόλοιπες ομάδες πληθυσμού. Συγκεκριμένα, σε κίνδυνο φτώχειας βρίσκεται το 28% περίπου των παιδιών της Ε.Ε., ποσοστό κατά 7,5% μεγαλύτερο σε σχέση με τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες.

 

Η Κύπρος δεν αποτελεί εξαίρεση. Σύμφωνα με την Έκθεση του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα 2017,  το 20% των ζευγαριών με παιδιά στην Κύπρο βιώνουν τη φτώχεια καθώς και το 58% των μονογονεϊκών οικογενειών. Η παιδική φτώχεια παραμένει γύρω στο 28%.

 

Δυστυχώς η κοινωνική πολιτική καθώς και τα μέτρα στήριξης των οικογενειών στην Κύπρο σήμερα, δεν απαντούν στα πολλαπλά προβλήματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωπες με αποτέλεσμα να πλήττονται βασικά δικαιώματα των παιδιών, όπως είναι το δικαίωμα στην υγεία, την παιδεία, την υγιή ψυχαγωγία, την ευημερία κ.α.

 

Εναπόκειται, λοιπόν στην οικονομική ευχέρεια της ίδιας της οικογένειας η ποιότητα ζωής που μπορούν να έχουν τα παιδιά αφού οι διάφορες κρατικές υπηρεσίες είναι ανεπαρκείς για να αντιμετωπίσουν τα διάφορα προβλήματα και ιδιαίτερα την παιδική φτώχεια.

 

Το Κεντρικό Γραφείο Γυναικών Εργατοϋπαλλήλων της ΠΕΟ απαιτεί την εφαρμογή της Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Παιδιού  μέσα από την λήψη συγκεκριμένων μέτρων και την εκπόνηση ειδικού σχεδίου καταπολέμησης της παιδικής φτώχειας λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους που συμβάλουν στην ευημερία και προστασία των παιδιών.

–          Πλήρη εφαρμογή των νομοθεσιών που προστατεύουν την μητρότητα, και κατοχυρώνουν την άσκηση του γονεικού ρόλου.

–          Διασφάλιση του δικαιώματος κάθε παιδιού για στέγη, πρόσβαση στην  υγεία μέσα από την εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας.

–          Πρόσβαση στην παιδεία και παροχή αποτελεσματικών ευκαιριών μάθησης σε όλα τα παιδιά,  ανεξάρτητα από το πολιτισμικό τους υπόβαθρο,  μέσα από ένα ανθρωποκεντρικό   εκπαιδευτικό σύστημα.

–          Πλήρη και αποτελεσματική εφαρμογή του Νόμου και δημιουργία υποδομών και μηχανισμών για την καταπολέμηση της Βίας στην Οικογένεια, αποτρέποντας την άσκηση οποιασδήποτε μορφής  βίας στα παιδιά. 

–          Δημιουργία επαρκών χώρων και υπηρεσιών προστασίας και φύλαξης των παιδιών, καθώς και χώρων άθλησης και ψυχαγωγίας έτσι που να περνούν τον ελεύθερο τους χρόνο δημιουργικά και με ασφάλεια.

–          Επέκταση και αναβάθμιση των βρεφοκομικών, παιδοκομικών σταθμών, των παιδικών λεσχών, των ολοήμερων  και θερινών σχολείων, έτσι που να καλύπτουν τις ανάγκες της σύγχρονης οικογένειας, προσφέροντας ταυτόχρονα ψηλού επιπέδου φροντίδας με χαμηλό κόστος

–          Δημιουργία προγραμμάτων και δομών που να καλύπτουν τις ανάγκες ειδικών ομάδων παιδιών όπως παιδιά με ειδικές ανάγκες, παιδιά της υπαίθρου, κακοποιημένα παιδιά, παιδιά μονογονεϊκών οικογενειών, παιδιά μεταναστών κ.α.

 

31 Μαΐου 2017

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ