Εκτύπωση

 

 

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ 8 ης ΜΑΡΤΙΟΥ 2013

O ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΙΣΟΤΗΤΑ ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΑ ΠΟΤΕ

 

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Μέρας της Γυναίκας το Κεντρικό Γραφείο Γυναικών Εργατοϋπαλλήλων ΠΕΟ, απευθύνει θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό σ’ όλες τις γυναίκες στη Κύπρο.

 

8 του Μάρτη και όλος ο προοδευτικός κόσμος αποτίνει φόρο τιμής στις πρωτοπόρες αγωνίστριες της Νέας Υόρκης του 1857 που αντιστάθηκαν στην εκμετάλλευση και απαίτησαν ανθρώπινες  συνθήκες εργασίας και παρά τα χρόνια που έχουν περάσει το μήνυμα του αγώνα τους παραμένει ζωντανό, εμπνέει και καθοδηγεί μέχρι σήμερα τους αγώνες των γυναικών σ’ όλο τον κόσμο για ειρήνη, ισότητα, κοινωνική δικαιοσύνη.

 

Τιμούμε με αυτή την ευκαιρία επίσης τις πρωτοπόρες γυναίκες του εργατικού μας κινήματος που μέσα από αντίξοες συνθήκες έδωσαν σκληρούς αγώνες για βελτίωση της θέσης της Κύπριας εργαζόμενης και τους εκφράζουμε σεβασμό και  ευγνωμοσύνη και επιβεβαιώνουμε για ακόμη μια φορά την ετοιμότητα μας να συνεχίσουμε το δρόμο που μας χάραξαν για μια κοινωνία χωρίς διακρίσεις και ανισότητες.

 

Πρώτιστο καθήκον μας παραμένει ο αγώνας για επανένωση της πατρίδας μας και του λαού της. Σταθερά και αταλάντευτα αγωνιζόμαστε για λύση δικοινοτικής ομοσπονδίας γιατί είναι η μόνη ρεαλιστική λύση που μπορεί να αποτρέψει την διχοτόμηση και να επανενώσει το νησί μας.

 

Ιδιαίτερο χαιρετισμό απευθύνουμε στιςσυναδέλφισσες Τουρκοκύπριες και τις καλούμε και μ’ αυτή την ευκαιρία να συνεχίσουμε τον αγώνα για  ειρήνη και επανένωση του νησιού μας.

 

Για ακόμη μια χρονιά η επέτειος βρίσκει τους εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο αντιμέτωπους με τις συνέπειες μιας βαθιάς και παρατεταμένης οικονομικής  κρίσης γεγονός που αποδεικνύει ότι ο νεοφιλελεύθερος καπιταλισμός όχι μόνο δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις αντιφάσεις του αλλά αντίθετα τις εξωθεί στην πιο ακραία και απάνθρωπη μορφή τους.

 

Ως αποτέλεσμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης αλλά και της κρίσης στο κυπριακό τραπεζικό τομέα, ο τόπος μας περνά τις πιο δύσκολες οικονομικές συνθήκες.

 

Οι νεοφιλελεύθερες δυνάμεις εκμεταλλεύονται τις συνθήκες αυτές για να στραγγαλίσουν τα εργατικά δικαιώματα και θέσμια. Εντείνουν τις επιθέσεις ενάντια στους εργαζόμενους στοχεύοντας στην κατάργηση δικαιωμάτων και κατακτήσεων που κερδήθηκαν με σκληρούς και

πολύχρονους αγώνες. Προωθούν πολιτικές που προάγουν την άνιση μεταχείριση εργαζομένων και οδηγούν χιλιάδες εργαζόμενους, άνδρες και γυναίκες, στην ανεργία και την φτώχεια.

 

Ως εργαζόμενες γυναίκες, μαζί με όλη την εργατική τάξη θα αντισταθούμε στις πολιτικές αυτές και θα συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη για υπεράσπιση  και βελτίωση της θέσης της γυναίκας στην κυπριακή κοινωνία. Για μας ο αγώνας για δικαιοσύνη και ισότητα δεν σταματά ποτέ.

 

Καλούμε με αυτή την ευκαιρία τις εργαζόμενες  να οργανωθούν ακόμα πιο μαζικά στο συνδικαλιστικό κίνημα και να διεκδικήσουν με πιο δυνατή φωνή:

-          Κατοχύρωση στην πράξη του δικαιώματος οργάνωσης στους τόπους δουλειάς

-          Καταπολέμηση της ανεργίας

-          Περαιτέρω προώθηση της ισότητας μέσα από τις συλλογικές συμβάσεις

-          Αποτελεσματική και καθολική εφαρμογής των νομοθεσιών

-          Μείωση του χάσματος αμοιβών μεταξύ αντρών και γυναικών

-          Λήψη περισσοτέρων μέτρων για ενίσχυση της γυναικείας απασχόλησης και στήριξη της εργαζόμενης στη συμφιλίωση επαγγελματικής με οικογενειακή ζωή

-          Κάλυψη της γονικής άδειας με επίδομα

-          Περαιτέρω βελτίωση του νόμου για την προστασία της μητρότητας

-          Αποτελεσματικότερα προγράμματα που στοχεύουν στην ανατροπή αντιλήψεων και στερεοτύπων για το ρόλο των δύο φύλων.

 

Η καλύτερη απότιση φόρου τιμής στις αγωνίστριες της ειρήνης, της ισότητας, της κοινωνικής δικαιοσύνης είναι η δική μας παρουσία στο κάλεσμα του οργανωμένου αγώνα που διεξάγει το συνδικαλιστικό κίνημα της ΠΕΟ για επανένωση της πατρίδας μας, για ισοτιμία της γυναίκας στην εργασία και στη κοινωνία, για μια καλύτερη ποιότητα ζωής όλων των εργαζομένων.

 

 

7 Μαρτίου 2013

 

Τελευταία Ενημέρωση στις Πέμπτη, 07 Μαρτίου 2013 10:37
.
FaceBook  Twitter  

Τελευταία Νέα

You are here:   ΑρχικήΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣΔΙΑΚΗΡΥΞΗ 8 ης ΜΑΡΤΙΟΥ 2013 O ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΙΣΟΤΗΤΑ ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΑ ΠΟΤΕ
ΠΕΟ ΜΕΝΟΥ