Εκτύπωση

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΕΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ  ΜΕΡΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

 

Με ευκαιρία τη 18η Δεκεμβρίου – Παγκόσμια  Μέρα Μεταναστών, η ΠΕΟ στέλνει συναδελφικό χαιρετισμό στους εργαζόμενους μετανάστες της Κύπρου και τους διαβεβαιώνει ότι θα συνεχίσει τον αγώνα για προστασία των δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων, ανεξαρτήτως εθνικότητας, θρησκείας, χρώματος.

 

Οι σκληρές πολιτικές και οικονομικές συνθήκες που επικρατούν σε αρκετές χώρες, τόσο  του τρίτου κόσμου όσο και της Ευρώπης, συνεχίζουν να οδηγούν το 3% του παγκόσμιου πληθυσμού στη μετανάστευση για εξεύρεση καλύτερων συνθηκών διαβίωσης και εργασίας.

 

Η Κύπρος,  τα τελευταία χρόνια είναι μια από τις χώρες που δέχεται μεγάλο αριθμό μεταναστών.  Σήμερα εκτιμάται ότι  πέραν των 120 χιλιάδων μεταναστών, κοινοτικών και από τρίτες χώρες, βρίσκονται στη χώρα μας και εργάζονται.

 

Δυστυχώς μεγάλος αριθμός μεταναστών γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης και χρησιμοποιούνται ως φτηνή εργατική δύναμη. Με αυτό τον τρόπο μετατρέπονται και σε εργαλείο για υπόσκαψη των συλλογικών συμβάσεων και των όρων απασχόλησης ευρύτερα για τους εργαζόμενους.

 

Η ΠΕΟ  καταδικάζει  την εκμετάλλευση των  μεταναστών  από τους εργοδότες και εργάζεται ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες όπου όποιος εργάζεται στην Κύπρο νόμιμα, να έχει ίση μεταχείριση και τους ίδιους όρους απασχόλησης όπως αυτοί προβλέπονται στις συλλογικές συμβάσεις και την εργατική νομοθεσία. 

 

Η ΠΕΟ καταδικάζει ταυτόχρονα οποιεσδήποτε συμπεριφορές που  δημιουργούν κλίμα ρατσισμού και ξενοφοβίας. Διακηρύττει με αυτή την ευκαιρία ότι η μόνη επιλογή προστασίας των εργαζομένων, κυπρίων και μεταναστών,   είναι η ενότητα,  η ταξική συναδέλφωση και ο οργανωμένος αγώνας.

 

Στηρίζει τις προσπάθειες που καταβάλλονται από την Κυβέρνηση για πάταξη της παράνομης και αδήλωτης εργασίας. Τέτοιες μορφές απασχόλησης αποτελούν τον πιο στυγνό και ακραίο είδος εκμετάλλευσης εργαζομένων. 

 

Υπογραμμίζει την αναγκαιότητα για πλήρη και αυστηρή εφαρμογή της Στρατηγικής Απασχόλησης Ξένου Εργατικού Δυναμικού και του Εθνικού Σχεδίου.  Ένταξης Μεταναστών και των οικογενειών τους στην Κυπριακή Κοινωνία, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο την εφαρμογή της Διεθνούς Σύμβασης για την προστασία των δικαιωμάτων όλων μεταναστών εργαζομένων και των οικογενειών τους που υιοθετήθηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών το 1990.

 

Η ΠΕΟ συμβάλλοντας σε αυτή την προσπάθεια και μέσα από την εξειδικευμένη δράση του Γραφείου Μεταναστών ΠΕΟ θα συνεχίσει να υπερασπίζεται και να διεκδικά τα δικαιώματα των εργαζομένων με βάση της αρχής της ισότιμης μεταχείρισης γιατί μόνο έτσι θα κτυπηθεί η εκμετάλλευση και η αδικία.

 

 

 

18 Δεκεμβρίου 2012

 

Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 18 Δεκεμβρίου 2012 14:53
.
FaceBook  Twitter  

Τελευταία Νέα

You are here:   ΑρχικήΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΕΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ
ΠΕΟ ΜΕΝΟΥ