Εκτύπωση

 

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΩΝ 

ΦΥΛΕΤΙΚΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ 21η  ΜΑΡΤΙΟΥ

 

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

Στις 21 Μαρτίου του 1960 οι φοιτητές στην πόλη Σάρπβιλ  διαδήλωναν ειρηνικά κατά των νόμων του Απαρτχάιντ, που είχε επιβάλλει στη χώρα το καθεστώς της λευκής μειοψηφίας εφαρμόζοντας τη θεωρία της ανισότητας ανάμεσα στις φυλές. Η αστυνομία της ρατσιστικής Νοτίου Αφρικής πυροβόλησε εν ψυχρώ  με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 70 διαδηλωτές .

 

Το 1966, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών σε ανάμνηση αυτού του γεγονότος,  που συγκλόνισε την παγκόσμια κοινή γνώμη,   καθιέρωσε την 21η  Μαρτίου ως Παγκόσμια Μέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων στοχεύοντας στην καταπολέμηση του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και της μισαλλοδοξίας.

 

Με την ευκαιρία αυτή, η ΠΕΟ ενώνει τη φωνή της στον αγώνα κατά του ρατσισμού και  καταδικάζει απερίφραστα οποιεσδήποτε  αντιλήψεις και νοοτροπίες που διαχωρίζουν τους ανθρώπους σύμφωνα με την φυλετική ή εθνική τους καταγωγή και τονίζει ότι συμπεριφορές που καλλιεργούν τη μισαλλοδοξία,  τη ξενοφοβία και το ρατσισμό δεν μπορεί να είναι αποδεκτές σε καμία δημοκρατική,  πολυπολιτισμική κοινωνία.

 

Η πατρίδα μας αποτελεί σήμερα χώρα υποδοχής μεταναστών και ένας μεγάλος αριθμός ζει και εργάζεται εδώ.

 

Αυτοί οι άνθρωποι είναι συνήθως και οι πιο ευάλωτοι στην σκληρή και απάνθρωπη εκμετάλλευση  από τους εργοδότες που τους χρησιμοποιούν ως φθηνή εργατική δύναμη. Ιδιαίτερα μέσα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης και ψηλής ανεργίας ο κίνδυνος αύξησης ρατσισμού οξύνεται παίρνοντας ανησυχητικές διαστάσεις.

 

Η ΠΕΟ τονίζει ότι ο μοναδικός και αποτελεσματικός δρόμος αντιμετώπισης της εκμετάλλευσης, της υποβάθμισης των όρων απασχόλησης και υπόσκαψης των συλλογικών συμβάσεων είναι η διασφάλιση του δικαιώματος του κάθε εργαζόμενου, Κύπριου ή μετανάστη το δικαίωμα να οργανώνεται,  να έχει τους ίδιους όρους απασχόλησης βάση των συλλογικών συμβάσεων και της εργατικής νομοθεσίας.  Με αυτό τον τρόπο αποτρέπεται η δημιουργία ανταγωνισμού και αντιπαράθεσης μεταξύ των ίδιων των εργαζομένων που οδηγούν σε ρατσιστικές συμπεριφορές. 

 

Καλούμε με αυτή την ευκαιρία όλους τους εργαζόμενους να ενισχύσουν και να συσπειρωθούν μέσα από το Συνδικαλιστικό Κίνημα, να καταστούν η πρωτοπόροι σε όλους τους  αγώνες ενάντια στην παράνομη και αδήλωτη εργασία, ενάντια στην εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης από τους εργοδότες και την καταστρατήγηση των συλλογικών συμβάσεων.

 

Η ΠΕΟ θα συνεχίσει μέσα από τις πολιτικές, τις δομές και υπηρεσίες της να συμβάλλει στην βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων των εργαζομένων Κυπρίων και Μεταναστών.

 

 

 

21 Μαρτίου 2013

Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 20 Μαρτίου 2013 16:35
.
FaceBook  Twitter  

Τελευταία Νέα

You are here:   ΑρχικήΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΩΝ ΦΥΛΕΤΙΚΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ 21η ΜΑΡΤΙΟΥ
ΠΕΟ ΜΕΝΟΥ