Εκτύπωση

17O ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

 

ΕΝΘΕΤΟ: Πραγματοποιήθηκε στην Νότιο Αφρική με σύνθημα «Ας νικήσουμε τον Ιμπεριαλισμό» για ένα κόσμο ειρηνικό, της αλληλεγγύης και του κοινωνικού μετασχηματισμού

Πραγματοποιήθηκε στην Νότιο Αφρική και συγκεκριμένα στην Πρετόρια, το 17ο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών, στο οποίο έλαβαν μέρος εκπρόσωποι 134 χωρών συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου.

Την χώρα μας εκπροσώπησαν 12 στελέχη προερχόμενα από την ΠΕΟ, την ΕΔΟΝ και την Προοδευτική Κίνηση Φοιτητών.

Το Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας, που είναι το πιο σημαντικό διεθνές γεγονός σε ότι αφορά τους νέους, πραγματοποιείται κάθε 4 χρόνια σε διαφορετική χώρα από την Παγκόσμια Ομοσπονδία της Λαϊκής  Νεολαίας (WFDY), η οποία ιδρύθηκε πριν από 65 χρόνια. Η μεγάλη σημασία του Φεστιβάλ έγκειται στο γεγονός χαράζει τη γενικότερη πολιτική μέσα από τις εμπειρίες που μεταφέρουν οι συμμετέχοντες αλλά και εξαιτίας της μεγάλης συμμετοχής νέων, η οποία αγγίζει τις 10.000 άτομα που προέρχονται από 134 χώρες.

Η τελετή έναρξης του Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε στο στάδιο «LUCAS MORIPE» και ήταν φαντασμαγορική αφού θύμιζε σκηνές από το παγκοσμίου κυπέλου ποδοσφαίρου του 2010 και στη διάρκειά της οι διοργανωτές είχαν την ευκαιρία να δείξουν στους χιλιάδες νέους που παρευρέθηκαν στοιχεία του πολιτισμού τους.

Συγκεκριμένα, η τελετή ξεκίνησε με τη ρίψη 21 χαιρετιστήριων βολών από το πολεμικό ναυτικό της χώρας ενώ στον αέρα σμήνος αεροπλάνων έκαναν επίδειξη πραγματοποιώντας μανούβρες.

Το έναυσμα για να ξεκινήσει η μεγαλύτερη γιορτή της νεολαίας δόθηκε από τον ίδιο τον Πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής, Jacob Zuma δείχνοντας έτσι και την σημασία που έχει για κάθε διοργανώτρια χώρα το τεράστιο αυτό γεγονός.

Ο Πρόεδρος Zuma αναφέρθηκε στην σημερινή κατάσταση της χώρας του, η οποία ήταν απομονωμένη για πολλά χρόνια εξαιτίας των δεινών που προκάλεσε το Απαρτχάιντ, ενώ τώρα, ανέφερε, που έχουν ανοίξει τα σύνορα τέτοια προοδευτικά γεγονότα είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη των νέων ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο. Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στον αγώνα που διεξάγει ο Παλαιστινιακός λαός, στον αποκλεισμό που υφίσταται ο Κουβανικός λαός εδώ και δεκαετίες αλλά και για τον εποικισμό εδαφών της δυτικής Σαχάρας από τους Μαροκινούς.

Αυτό που έκανε όμως μεγαλύτερη εντύπωση ήταν η αναφορά του Προέδρου Zuma στο πρόσωπο του Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, τονίζοντας πως και ο ίδιος προσωπικά δίνει αγώνες για να βρεθεί μια βιώσιμη λύση ανάμεσα σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκυπρίους αποδεικνύοντας πως ο Πρόεδρος Χριστόφιας με την θέληση του για λύση του κυπριακού προβλήματος κατάφερε να μεταφέρει το μήνυμα αυτό ακόμα και μέσα από ομιλίες άλλων ηγετών χωρών.

Χαιρετισμό στην τελετή απηύθυνε και ο Δήμαρχος της Tshwane Kgosientso Ramokgopa, στη διάρκεια του οποίου και αυτός με τη σειρά του αναφέρθηκε στους αγώνες που δίνει καθημερινά ο Πρόεδρος Χριστόφιας για επίλυση του Κυπριακού προβλήματος. Το κλείσιμο των ομιλιών έγινε από τον Πρόεδρος της παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Νεολαιών Diego Vierra, ο οποίος μετέφερε το κύριο μήνυμα του Φεστιβάλ που ήταν «Ας νικήσουμε τον ιμπεριαλισμό» για ένα κόσμο ειρηνικό, της αλληλεγγύης και του κοινωνικού μετασχηματισμού.

Κατά την διάρκεια του 17ου φεστιβάλ νεολαίας πραγματοποιήθηκαν πολλές διασκέψεις, εργαστήρια και πολιτιστικές δραστηριότητες παρέχοντας μια μοναδική ευκαιρία στους νέους ανθρώπους από όλο τον κόσμο να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τις εξελίξεις στις διάφορες χώρες και να προτείνουν πρακτικές λύσεις στις κυβερνήσεις τους.

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια η ΠΕΟ παρουσίασε, μέσα από τις δικές της εμπειρίες, προτάσεις και λύσεις σε Φόρουμ που το παρακολούθησαν δεκάδες νέοι. Άλλωστε αν οι κυβερνήσεις εκτιμήσουν πως οι νέοι είναι το μέλλον του κόσμου τότε θα πρέπει να διαδραματίσουν και ενεργό ρόλο στην διαμόρφωση του τοπίου που επικρατεί σε κάθε χώρα χωριστά.

Η παρουσία της Κυπριακής αποστολής ήταν έντονη αφού υπήρχε στο χώρο του φεστιβάλ περίπτερο της Κύπρου όπου δινόταν ενημερωτικό φυλλάδιο για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κύπρος από την αδιαλλαξία της Τουρκίας στην επίλυση του κυπριακού,  ενώ συνεχείς ήταν και οι διμερής συναντήσεις  με άλλες αντιπροσωπείες ξένων χωρών, οι οποίες είχαν σαν στόχο την ενημέρωση αλλά και την συνεργασία των διαφόρων οργανώσεων μεταξύ τους.

Τέλος, τις καλύτερες εντυπώσεις άφησε και η τελετή λήξης του Φεστιβάλ που πραγματοποιήθηκε σε ένα πάρκο συμβολικό για τους Νοτιοαφρικανούς που ονομάζεται «Το πάρκο της Ελευθερίας». Η τελετή ήταν εξίσου εντυπωσιακή με την τελετή έναρξης.

Η 12μελής Κυπριακή αντιπροσωπεία απόλαυσε την φιλοξενία των Νοτιοαφρικανών, οι οποίοι τους βοήθησαν να γνωριστούν με τη Νότιο Αφρική της πάλης κατά του Απαρτχάιντ και των αγώνων του Εργατικού Κινήματος για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες και για να ύπαρξη ισότητα μεταξύ των μεγάλων αντιθέσεων που βλέπει κανείς κοιτάζοντας τις εργατογειτονιές του Σοβέτο και τους ουρανοξύστες του Γιοχάνεσμπουργκ.

Τελευταία Ενημέρωση στις Παρασκευή, 19 Οκτωβρίου 2012 14:01
.
FaceBook  Twitter  

Τελευταία Νέα

You are here:   ΑρχικήΔΟΜΗ - ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣΩΜΑΤΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ17Ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
ΠΕΟ ΜΕΝΟΥ