Εκτύπωση

 

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 8Η ΜΑΡΤΙΟΥ

 

Αγαπητές συναδέλφισσες και συνάδελφοι

«Μαζί στον αγώνα για ειρήνη, κοινωνική δικαιοσύνη, ισότητα». Κάτω από αυτό το σύνθημα,  το Κεντρικό Γραφείο Γυναικών Εργατοϋπαλλήλων της ΠΕΟ διεξάγει την φετινή εκστρατεία της 8ης του Μάρτη, Παγκόσμιας Μέρας της Γυναίκας,  αφιερωμένη στη Διεθνή Αλληλεγγύη.

Βρισκόμαστε με αυτή την ευκαιρία μαζί σας για να τιμήσουμε, με κάθε σεβασμό, τις ηρωίδες εργάτριες της Νέας Υόρκης και να σας μεταφέρουμε  τα διαχρονικά  μηνύματα του αγώνα τους , που παρά το πέρασμα 152 χρόνων, παραμένουν ζωντανά και καθοδηγούν γενεές γυναικών σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Αυτές τις γυναίκες τιμούμε λοιπόν και μαζί τους τις χιλιάδες αφανείς ηρωίδες που μέσα από τους καθημερινούς, μικρούς και μεγάλους αγώνες τους συνέβαλαν στην επίτευξη προόδου σε κάθε κοινωνία βελτιώνοντας παράλληλα και τη θέση της γυναίκας σε όλους τους τομείς της ζωής.

Ο αγώνας όμως δεν σαματά εδώ, ο αγώνας συνεχίζεται μέσα από ιδιαιτερότητες και διαφορετικές συνθήκες. Η γυναίκα της Παλαιστίνης αγωνίζεται μέσα από τα συντρίμμια ενός άδικού δολοφονικού πολέμου, η γυναίκα της Αφρικής παλεύει για ένα κομμάτι ψωμί και ένα φάρμακο για το παιδί της,  η γυναίκα της Ασίας ψάχνει διεξόδους σε ένα «καλύτερο κόσμο», η γυναίκα της Ευρώπης αντιστέκεται στη  καμουφλαρισμένη εικόνα της τελειότητας που πλασάρεται και διεκδικεί την  πραγματική ισότητα.

Ακόμη μια 8η του Μάρτη βρίσκει τις γυναίκες της Κύπρου να αγωνίζονται  για  ειρήνη,  επανένωση της  πατρίδα τους, για μια δικαιότερη κοινωνία χωρίς διακρίσεις και ανισότητες.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Η ΠΕΟ, πρωτοπόρα σε όλους τους πολιτικούς,  οικονομικούς και κοινωνικούς αγώνες του τόπου μας, εκπροσωπώντας τα συμφέροντα των εργαζομένων, έχει θέσει ψηλά στις προτεραιότητες τον αγώνα για επανένωση, για κοινωνική δικαιοσύνη και ισότητα.

Ιδιαίτερα μέσα από τις σημερινές συνθήκες όπου στη Διακυβέρνηση του τόπου έχουμε   ανθρώπους με στόχους και οράματα όμοια με τα δικά μας, γνωρίζουμε ότι υπάρχουν στέρεες βάσεις για προώθηση αυτών των στόχων.

Ήδη στον ένα χρόνο διακυβέρνησης του Δημήτρη Χριστόφια, έχουμε δείγματα γραφής για το κοινωνικό πρόσωπο της κυβέρνησης τα οποία θέτουν σε εφαρμογή τις φιλολαϊκές δεσμεύσεις του προγράμματος του.

Στο Κυπριακό πρόβλημα  οι εντατικές προσπάθειες και πρωτοβουλίες που αναπτύσσει η κυβέρνηση, εσωτερικά και διεθνώς, για εξεύρεση λύσης, αποδεικνύουν στην πράξη την  καλή θέληση και  βούληση της, θέτοντας ως ύψιστο στόχο την επανένωση της πατρίδας μας.  Μια λύση που θα διασφαλίζει την ομαλή λειτουργία μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας όπου ολόκληρος ο λαός να ζει σε συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας και να δημιουργεί το  μέλλον της κοινής του πατρίδας.

Η ΠΕΟ παραμένει σταθερά στο πλευρό   του Προέδρου σε αυτό το δύσκολο αγώνα.  Μέσα από τις διαχρονικές σχέσεις της με τους τουρκοκύπριους εργαζόμενους και το Τ/κ συνδικαλιστικό κίνημα θα συμβάλει στη προσπάθεια αυτή.

Σήμερα γινόμαστε μάρτυρες ακόμα μιας νέας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Μιας κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος και ιδιαίτερα του νεοφιλελεύθερου μοντέλου ανάπτυξης και της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης.  Καταρρέουν οι μύθοι για την ελεύθερη αγορά, για  το λιγότερο κράτος, και τις ιδιωτικοποιήσεις και απομυθοποιείται η οικονομία των χρηματιστηρίων και της παραοικονομίας.

Δυστυχώς οι συνέπειες αυτής της κρίσης επιχειρείται διεθνώς να πέσουν στους ώμους των εργαζομένων,  εξαναγκάζοντας τους να πληρώσουν βαρύτατο τίμημα χωρίς να ευθύνονται.

Η Κύπρος ευτυχώς δεν έχει μπει στο μάτι του κυκλώνα. Σημειώνουμε ότι αυτό οφείλεται τόσο στη  μεικτή οικονομία που εφαρμόζεται διαχρονικά στην  Κύπρο αλλά και στην ισχυρή παρουσία του Αριστερού Κινήματος και της ΠΕΟ που δεν επέτρεψαν να κυριαρχήσουν οι νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις παρά τις επίμονες προσπάθειες. Η αντίσταση μας να επενδυθούν τα λεφτά του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων στο χρηματιστήριο, οι αγώνες μας ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις  οργανισμών και η στήριξη μας στα συνεργατικά ιδρύματα  είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα για την ευνοϊκότερη κατάσταση που είμαστε σήμερα από ότι άλλες χώρες.

Εάν όμως παραταθεί αυτή η κρίση αναπόφευκτα θα αφήσει τα σημάδια της και στη πατρίδα μας. Ήδη παρατηρείται μια ύφεση σε κάποιους κλάδους της οικονομίας μας.  Η σημερινή κατάσταση αντιμετωπίζεται αποφασιστικά από την κυβέρνηση η οποία με ψύχραιμους χειρισμούς και λήψη προληπτικών μέτρων προσπαθεί να διατηρήσει και να στηρίξει τον αναπτυξιακό προσανατολισμό της οικονομίας και να απαμβλύνει τις συνέπειες της κρίσης.

Η κυβέρνηση Χριστόφια δεν αναστέλλει το φιλολαϊκό της έργο, δεν επιχειρεί να φορτώσει μονόπλευρα τα βάρη στους εργαζόμενους.

Η ΠΕΟ παρακολουθεί με πολύ προσοχή την όλη κατάσταση και διαμηνύει προς τους εργοδότες  ότι δεν θα επιτρέψει την θυματοποίηση τω εργαζομένων της Κύπρου.  Χαιρετίζει και στηρίζει τις συντονισμένες ενέργειες  που στοχεύουν στη διατήρηση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Μέσα από αυτές τις συνθήκες και δεδομένα καλούμαστε να συνεχίσουμε τον αγώνα για καταξίωση της γυναίκας και ενδυνάμωση της θέσης της στη κυπριακή κοινωνία.

Για την ΠΕΟ ο αγώνας για ισοτιμία και χειραφέτηση των γυναικών αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των ευρύτερων αγώνων και διεκδικήσεων της εργατικής τάξης και δεν αναστέλλεται ούτε υποβαθμίζεται. Η ένδοξη πορεία του συνδικαλιστικού κινήματος της ΠΕΟ είχε πάντα  στη πρώτη σειρά τα ζητήματα που απασχολούν την εργαζόμενη γυναίκα.

Παρά τα σημαντικά βήματα προόδου που έχουν επιτευχθεί, τόσο στο νομοθετικό πλαίσιο όσο και στις κοινωνικές αντιλήψεις για το ρόλο της γυναίκας, εντούτοις η αναγκαιότητα της  συλλογικής δράσης για πλήρη ισοτιμία παραμένει.

Ξεκινώντας από την  εφαρμογή των νομοθεσιών που αφορούν την ισότητα παραμένει η απαίτηση μας για αποτελεσματικότερη λειτουργία των μηχανισμών παρακολούθησης και εφαρμογής τους, καθώς επίσης και η παροχή στήριξης στα θύματα.  Φυσικά γνωρίζουμε ότι η ψήφιση  νόμων  από μόνη της δεν είναι αρκετή και ούτε απαλλάσσει τη κοινωνία από τις ευθύνες της.

Θα πρέπει παράλληλα και πολύ συγκεκριμένα να ληφθούν μέτρα και να υλοποιηθούν δράσεις που στοχεύουν στην στήριξη της γυναίκας και της εργαζόμενης οικογένειας για να μπορέσει έτσι η γυναίκα να βρίσκεται στην οικονομική δραστηριότητα.

Οι πολλαπλοί της ρόλοι σε συνδυασμό βέβαια με την κοινωνική προκατάληψη είναι η κύρια αιτία που την εμποδίζουν να συμμετέχει σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής.

Είναι με ιδιαίτερη ικανοποίηση που χαιρετίζουμε την απόφαση του Υπουργείου Εργασίας να ετοιμάσει Σχέδιο Δράσης για την Συμφιλίωση της επαγγελματικής με την οικογενειακή ζωή. Σε αυτή την προσπάθεια η ΠΕΟ θα συμβάλει δημιουργικά έτσι που τα μέτρα και προγράμματα που θα εκπονηθούν να μην δημιουργούν καινούργιες ανισότητες αλλά πραγματικά να στηρίζουν την σύγχρονη εργαζόμενη οικογένεια.

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση χαιρετίζουμε επίσης και τα μέτρα που λαμβάνονται από το Υπουργείο Εργασίας για μείωση του χάσματος αμοιβών μεταξύ των δύο φύλων, που σήμερα βρίσκεται στο 24%  εκπονώντας συγκεκριμένο πρόγραμμα που περιλαμβάνει  όλες τις παραμέτρους που απαιτούνται για το σκοπό αυτό.

Πέραν όμως από τις προσπάθειες αυτές και τη δική μας συνεισφοράς ως ΠΕΟ  στις συζητήσεις για καταρτισμό των πιο πάνω προγραμμάτων, αναπτύσσουμε έντονη δραστηριότητα στοχεύοντας στην:

-Προώθηση της ισότητας μέσα από τις συλλογικές συμβάσεις,

-ενημέρωση των εργαζομένων για τα δικαιώματα τους που κατοχυρώνονται μέσα από τις νομοθεσίες,

-προώθηση προτάσεων που να στηρίζουν την εργαζόμενη γυναίκα να αντεπεξέλθει στους πολλαπλούς ρόλους της.

-πραγματοποίηση  προγραμμάτων που στοχεύουν στην ανατροπή αντιλήψεων και στερεοτύπων για το ρόλο των δύο φύλων και μια σειρά από άλλες δραστηριότητες.

Συγκεκριμένα  το Κεντρικό Γραφείο Γυναικών Εργατοϋπαλλήλων της ΠΕΟ πραγματοποίησε  έρευνα για την εφαρμογή της ισότητας μέσα από τις συμβάσεις ακριβώς για να εξετάσει κατά πόσο έχουν ενσωματωθεί οι νομοθεσίες και που υπάρχουν σημεία που χρήζουν βελτίωσης έτσι που το συνδικαλιστικό μας κίνημα να ενεργήσει προς αυτή την κατεύθυνση.

Ξεκινήσαμε πρόγραμμα κατάρτισης σε συνδικαλιστές  και άλλους φορείς για τα ζητήματα αξιολόγησης επαγγελμάτων  με στόχο την εφαρμογή του νόμου για ίση αμοιβή για εργασία ίσης αξίας.

Όσο αφορά τα παράπονα και τις καταγγελίες για παραβίαση των νομοθεσιών  έχουμε δημιουργήσει αρχείο παραπόνων ακριβώς για να γνωρίζουμε το μέγεθος του προβλήματος και να  παρακολουθούμε την έκβαση της κάθε καταγγελίας και τη διαδικασία χειρισμού της.

Αυτές είναι μερικές από τις στοχευμένες δράσεις που αναπτύσσουμε για την προώθηση των πιο πάνω ζητημάτων.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Ένα σημαντικό πολιτικό καθήκον που τίθεται μπροστά μας είναι και οι ευρωεκλογές.  Η τετράχρονη εμπειρία από την ένταξη μας στη Ε.Ε μας έχει αποδείξει τη σημασία αυτών των εκλογών.

Θα πρέπει να κτυπήσουμε την απάθεια και την αποχή ασκώντας το δικαίωμα της ψήφου ενισχύοντας τις Αριστερές προοδευτικές δυνάμεις στο Ευρωκοινοβούλιο στον αγώνα που διεξάγουν ενάντια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές των κυρίαρχων κύκλων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Εμείς οι εργαζόμενες γυναίκες που ξέρουμε να εργαζόμαστε σκληρά,  πρέπει να συμβάλουμε αποφασιστικά  και σε αυτές τις εκλογές,  ώστε να αναδείξουμε όσο γίνεται πιο ισχυρούς  υπερασπιστές της ειρήνης, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ισότητας.

Ο δρόμος προς την πραγματική ισότητα είναι μακρύς και χρειάζεται πολύ προσπάθεια και συνέργεια από ολόκληρη την κοινωνία. Η ΠΕΟ, ως η ταξική συνδικαλιστική οργάνωση του τόπου θα συνεχίσει αυτό το δρόμο διατηρώντας το ρόλο του καθοδηγητή.  Σε αυτό το δρόμο χωρούν  όλοι οι εργαζόμενοι και με την δική τους συμμετοχή  ο δρόμος θα είναι πιο σύντομος και αποτελεσματικός.  Η οργάνωση και η συλλογική διεκδίκηση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για πραγμάτωση των στόχων μας και διατήρηση των κεκτημένων μας και αυτό το έχει αποδείξει η ίδια η ζωή. 

 

Τελευταία Ενημέρωση στις Πέμπτη, 07 Μαρτίου 2013 10:31
.
FaceBook  Twitter  

Τελευταία Νέα

You are here:   ΑρχικήΔΟΜΗ - ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΓΡΑΦΕΙΑ - ΤΜΗΜΑΤΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΟΜΙΛΙΕΣΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 8Η ΜΑΡΤΙΟΥ
ΠΕΟ ΜΕΝΟΥ