Εκτύπωση

ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΕΣ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΙΣΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ

 

Στα πλαίσια της παγκύπριας εκστρατείας που πραγματοποιεί η ΠΕΟ για τον εορτασμό της 8ης του Μάρτη, Τουρκοκύπριες μέλη της DEV-IS ήρθαν στις ελεύθερες περιοχές και συνοδευόμενες από αντιπροσωπεία του Γραφείου Γυναικών της ΠΕΟ επισκέφθηκαν χώρους εργασίας και αντίστοιχα μέλη του Γραφείου Γυναικών της ΠΕΟ επισκέφθηκαν τα κατεχόμενα.

 

Οι αντιπροσωπείες έγιναν δεκτές με μεγάλο ενθουσιασμό από τις εργαζόμενες στις δύο κοινότητες και μετέφεραν το μήνυμα για ειρήνη, επανένωση και κοινωνική δικαιοσύνη.

 

«Αξιοποιούμε την εκστρατεία της 8ης του Μάρτη με το να αναδεικνύουμε και να προβάλλουμε, πέρα από τα ζητήματα που αφορούν τη γυναίκα ως εργαζόμενη και το όραμά μας για επανένωση της πατρίδας μας μέσα από τις κοινές δραστηριότητες που πραγματοποιούμε με τις Τουρκοκύπριες συμπατριώτισσές μας», δήλωσε η Μαρίνα Κούκου, Γραμματέας του Γραφείου Γυναικών Εργατοϋπαλλήλων της ΠΕΟ.

 

Όπως ανέφερε, «μέσα από τις διαχρονικές σχέσεις της ΠΕΟ με την DEV-IS, έχουμε πετύχει ένα πολύ καλό κλίμα συνεργασίας και φιλίας και με βάση αυτές τις σχέσεις τα Γραφεία Γυναικών των δύο Οργανώσεων αναπτύσσουμε εξειδικευμένη δράση ανάμεσα στις εργαζόμενες των δύο κοινοτήτων».

 

Με την ευκαιρία λοιπόν της επετείου της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, στις 4 Μαρτίου αντιπροσωπεία του Γραφείου Γυναικών της DEV-IS αποτελούμενη από την Σεβκιούλ Ουλουτάγκ, την Λεϊλά Ουλουπατλί και την Φερρά Καγιά ήρθε στις ελεύθερες περιοχές και συνοδευόμενη από την Γραμματέα του Κεντρικού Γραφείου Γυναικών της ΠΕΟ Μαρίνα Κούκου και το μέλος του Γραφείου Δώρα Θεοδώρου επισκέφθηκαν το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής, το Δημόσιο και Κοινοτικό Νηπιαγωγείο Καϊμακλίου και την ΕΚΥΣΥ Καϊμακλίου.

 

Στη Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής μίλησαν ο Τοπικός Επίτροπος της ΠΑΣΕΥ ΠΕΟ και υποψήφιος βουλευτής του ΑΚΕΛ Σταύρος Μαλάς, ο Γ.Δ. του Ινστιτούτου Φίλιππος Πατσαλής, η Γραμματέας του Κεντρικού Γραφείου Γυναικών της ΠΕΟ Μ. Κούκου και η Σεβκιούλ Ουλουτάγκ εκ μέρους της DEV-IS. Η Λεϊλά Ουλουπατλί συγκίνησε όλους τους παρευρισκόμενους απαγγέλλοντας ένα ποίημα που έγραψε ο πατέρας της Χασάν Ντεριάν

πριν από 23 χρόνια, όταν στην Προεδρεία της Κύπρου ήταν ο Σπύρος Κυπριανού:

 

"Κύριε Κυπριανού πρόεδρε του λαού,

Από κοντά εν σε γνώρισα, ακούω το όνομα σου.

Αν εν η γνώμη σου καλή να ζιείς με την υγειά σου.

Να ζιείς καλά να σιέρεσε με την νοικοτζυρά σου.

Είμαι εβδομήντα τζιαί οκτώ, είμαι παλιόττερος σου.

Άκουε ίντα εννά σου πω, τύπωστα στο μυαλό σου.

Πιάσε τζιαί μετροφύλλισε το Ευαγγέλιο σου.

Να μάθεις οτιδήποτε σου είπε ο Χριστός σου.

Αγάπα τον πλησίον σου όπως τον εαυτό σου,

Όϊ  μόνο τον Χριστιανό τζιαι μεις σαν τον οχτρό σου.

Είπε σου οποιοδήποτε που νάναι γείτονας σου.

Ξέρεις εβκήκαμε ούλλοι που ένα σώμα, ούλλοι που τον

πρωτόπλαστο που πλάστει που το χώμα.

Εμείς κάμνουμε τα παιδκιά να τα δούμε να χαρούμε,

έντα καμνουμε τα παιδκιά των σφαίρων να τα διούμε.

Το μάλι εν ένει αρκοντιά ούτε της γης το χώμα,

Σέβος, υγεία τζιαι τιμή τζιαι τρόπο εις το στόμα".

 

Στη συνέχεια επισκέφτηκαν το νηπιαγωγείο όπου τα παιδιά προσέφεραν ευχετήριες κάρτες γραμμένες στα Ελληνικά και στα Τουρκικά που έφτιαξαν με τα χεράκια τους.

 

Η επίσκεψη των Τουρκοκυπρίων ολοκληρώθηκε με Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στην ΕΚΥΣΥ στο Καϊμακλί στην οποία μίλησαν η Μαρίνα Κούκου, ο Γ.Γ. της ΕΚΥΣΥ Κώστας Σκαρπάρης και η Φερρά Καγιά, οι οποίοι τόνισαν τη σημασία της επετείου, αναφέρθηκαν στους αγώνες που δίνει η ΠΕΟ για επίτευξη της ισότητας και της ισοτιμίας στην εργασία και στην κοινωνία και στους αγώνες για επανένωση του τόπου μας. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η ζωγράφος Φερρά Καγιά χάρισε εκ μέρους της DEV-IS, δύο πίνακες της για το «Σπίτι της ΕΚΥΣΥ» στο Καϊμακλί και προσφέρθηκε να επισκέπτεται τους συνταξιούχους εκεί μια φορά τον μήνα και να τους διδάσκει ζωγραφική.

 

Την επίσκεψη ανταπέδωσαν στις 8 Μαρτίου μέλη του Κεντρικού Γραφείου Γυναικών Εργατοϋπαλλήλων της ΠΕΟ και συγκεκριμένα οι Δέσπω Αχιλλέως, Πωλίνα Σταύρου και Ανδρούλα Επιφανείου, οι οποίες συνοδευόμενες από μέλη του Γραφείου Γυναικών της DEV-IS επισκέφθηκαν το Συνεργατικό Ταμιευτήριο των Δασκάλων, Τυπογραφείο και τα γραφεία της εφημερίδας Γενί Ντουζέν όπου συζήτησαν για το ρόλο του ΙΝΕΚ και της ΠΕΟ σε εργασιακά θέματα και θέματα ισότητας, αναφέρθηκαν στους κλάδους εργασίας με τα περισσότερα εργασιακά προβλήματα, στις έρευνες που πραγματοποιεί το Ινστιτούτο Εργασίας Κύπρου-ΙΝΕΚ ΠΕΟ οι οποίες αφορούν και τους Τουρκοκύπριους κτλ. Η επίσκεψη της αντιπροσωπείας του Γραφείου Γυναικών της ΠΕΟ ολοκληρώθηκε με επίσκεψη σε έκθεση ζωγραφικής με θέμα την Κύπρο.

Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 04 Σεπτεμβρίου 2013 12:50
.
FaceBook  Twitter  

Τελευταία Νέα

You are here:   ΑρχικήΔΟΜΗ - ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΓΡΑΦΕΙΑ - ΤΜΗΜΑΤΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΟΜΙΛΙΕΣΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΕΣ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΙΣΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ
ΠΕΟ ΜΕΝΟΥ