Εκτύπωση

ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΣΥΝΤΕΧΝΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Η ΠΕΟ είναι η ιστορικότερη και μαζικότερη συνδικαλιστική οργάνωση του τόπου, ιδρύθηκε το 1941 ως ΠΣΕ Παγκύπρια Συντεχνιακή Επιτροπή όπου μετονομάστηκε σε Παγκύπρια Εργατική Ομοσπονδία το 1946 εξαιτίας το ότι η αγγλική αποικιακή κυβέρνηση κήρυξε παράνομη την ΠΣΕ με την κατηγορία ότι έκανε αντιβρεττανική προπαγάνδα.

Η ΠΕΟ στάθηκε επικεφαλής από την ίδρυση της μέχρι και σήμερα του συνδικαλιστικού κινήματος και είναι εμπνευστής των αγώνων των εργαζομένων.Έχει την σφραγίδα της στις μεγαλύτερες κατακτήσεις των εργαζομένων τον αγώνα για τιμάριθμο το 1944, τους απεργιακούς αγώνες των μεταλλωρύχων 1948 για καλύτερες συνθήκες εργασίας, την συμβολή της στην θέσπιση νομοθεσίας για Κοινωνικές ασφαλίσεις το 1957.Σημαντική είναι η συμβολή της επίσης στον β΄ παγκόσμιο πόλεμο όπου εκατοντάδες στελέχη της τότε ΠΣΕ κατατάγηκαν ως εθελοντές πολεμώντας τον χιτλεροφασισμό και επίσης την συμβολή της στον αντιαποικιακό αγώνα με μαζικές απεργίες ,κινητοποιήσεις πολιτικού περιεχομένου κατά του καθεστώτος.

Από το 1960 μέχρι και σήμερα η ΠΕΟ παραμένει επικεφαλής του κυπριακού συνδικαλιστικού κινήματος σαν το πιο υπεύθυνο, το πιο συνεπές, το πιο οργανωμένο και μαζικοποιημένο και το ταξικά συνειδητοποιημένο συνδικαλιστικό εργατικό κίνημα της Κύπρου.

Η Παγκύπρια Εργατική Ομοσπονδία και οι 9 κλαδικές συντεχνίες της με πέραν από 70 000 χιλιάδες μέλη  επιδιώκουν την ενότητα στη δράση του συνδικαλιστικού κινήματος. Έχουν σημαντικές επιτυχίες και φέρουν την σφραγίδα τους σε χιλιάδες συλλογικές συμβάσεις και κατακτήσεις των εργαζομένων.

Η ενότητα στη δράση κάνει πιο αποτελεσματικούς τους αγώνες των εργαζομένων γιατί το συνδικαλιστικό κίνημα ορθώνεται ενωμένο μπροστά στην εργοδοσία και την αναγκάζει να υποχωρήσει και να δεχτεί τα αιτήματα του.

Η ενότητα από την άλλη, δεν μπορεί να είναι αυτοσκοπός. Προϋποθέτει, συγκλίσεις στα βασικά ζητήματα που αφορούν τους εργαζόμενους, αμοιβαιότητα και αλληλοσεβασμό.

Μεγάλη κατάκτηση για την ΠΕΟ και ευρύτερα το εργατικό και κοινωνικό κίνημα του τόπου μας, είναι η δημιουργία της πλατφόρμας συνδικαλιστικών και κοινωνικών οργανώσεων. Πραγματοποίησε σημαντικές και πολύ μαζικές κινητοποιήσεις που ένωσαν την κοινωνία και είχαν ουσιαστικό αποτέλεσμα. Πιο πρόσφατη, η πολύ μεγάλη κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε στις 4 Μαρτίου 2015 με αφορμή την συνεδρία στην Κύπρο της Ε.Κ.Τ.

Μια από τις 9 κλαδικές συντεχνίες της ΠΕΟ είναι η ΠΑΣΕΥ Παγκύπρια Συντεχνία Εργαζομένων στις Υπηρεσίες όπου ιδρύθηκε το 2003 με σκοπό να καλύψει πιο εξειδικευμένα τον κλάδο των υπηρεσιών.

Δραστηριοποιείται εξειδικευμένα και στον δικό σας κλάδο του ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΟΥ - ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑόπου παρά τις δυσκολίες που πέρασε το Συνεργατικό Κίνημα ιδιαίτερα την περίοδο όπου χρειάστηκε ανακεφαλαιοποιήση ύψους 1,5 δις και πέρασε κάτω από τον έλεγχο της Κυπριακής Κυβέρνησης καταφέραμε μαζί σας να διασφαλίσουμε τις θέσεις εργασίας, να κατοχυρώσουμε για όλους τις 38 ώρες εργασίας, το πενθήμερο εργασίας, να πετύχουμε συμφωνία για χαμηλότοκα δάνεια του προσωπικού και  την έναρξη διαπραγματεύσεων για σύναψη ενιαίας συλλογικής σύμβασης με την Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα Λτδ αλλά και την επίλυση καθημερινών προβλημάτων στην εργασία με την καθημερινή μας επαφή.

Πέραν της συνδικαλιστικής μας δράσης στον Συνεργατισμό, για μας είναι κορυφαίο ζήτημα, η ίδια η συνέχιση της λειτουργίας του Συνεργατικού κινήματος.

Αγωνιστήκαμε και πετύχαμε να ματαιώσουμε τα σχέδια όσων παρουσίαζαν τον συνεργατισμό σαν ¨σκουπίδι¨ και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε γιατί γνωρίζουμε ότι ο δρόμος θα είναι μακρύς. Επιδίωξη μας είναι η επαναφορά όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν, του χαρακτήρα του Συνεργατισμού στη λαϊκή του βάση.

Απευθύνουμε αγωνιστικό κάλεσμα στον καθένα και στην καθεμιά συνάδελφο/σσα όπως ενταχθείτε στην συντεχνία μας και πυκνώσετε τις γραμμές μας ,δυναμώνοντας την φωνή μας με δέσμευση ότι θα δίνουμε την καθημερινή πάλη για την εξυπηρέτηση των εργαζομένων.

 

Τελευταία Ενημέρωση στις Δευτέρα, 27 Μαρτίου 2017 09:22
.
FaceBook  Twitter  

Τελευταία Νέα

ΠΕΟ ΜΕΝΟΥ