Εκτύπωση

 

ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ ΟΙ ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΕΣ

 

Του Αριστοφάνη Δημοσθένους

Κ.Ο.Γ. Σ.Ε.Γ.ΔΑ.ΜΕ.ΛΙ.Ν. ΠΕΟ

 

 

Ένας από τους κλάδους που εκπροσωπεί η Σ.Ε.Γ.ΔΑ.ΜΕ.ΛΙ.Ν είναι και ο κλάδος των Λιμενεργατών – Σημειωτών ο οποίος  καλύπτει όλους τους Λιμενεργάτες - Σημειωτές και Αχθοφόρους που εργάζονται και στα δύο Λιμάνια Λεμεσού και Λάρνακας.

 

 

Τα τελευταία χρόνια έχουν συντελεστεί αρκετές αλλαγές σ’ αυτόν τον κλάδο. Το πιο σημαντικό και ιστορικό  γεγονός στο κλάδο είναι η συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ των Συντεχνιών και του Συνδέσμου Ναυτικών Πρακτόρων Κύπρου με τη βοήθεια του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων. Η συμφωνία προνοούσε αποχώρηση εθελοντικά όλων των παλιών  Λιμενεργατών και Σημειωτών με σημαντικές αποζημιώσεις και πρόσληψη νέων που απασχολούνται με νέα συλλογική σύμβαση με αρκετά καλούς όρους απασχόλησης . 

 

 

Η συμφωνία αυτή επετεύχθη με στόχο τη μείωση των Λιμενεργατικών κόστων, την ανανέωση του εργατικού δυναμικού στον κλάδο , την προσέλκυση νέων εταιρειών που μεταφέρουν φορτία υπό διαμετακόμιση για αύξηση του κύκλου εργασιών στα Λιμάνια, αλλά και τη μείωση των τιμών στα διάφορα εμπορεύματα προς όφελος των καταναλωτών.

 

 

Παρά το ότι έχουμε πετύχει τους πιο πάνω στόχους, σήμερα άρχισαν να διαφαίνονται κάποια αλλά προβλήματα. Η παγκόσμια οικονομική κρίση έχει επηρεάσει αρνητικά και τη δουλειά των Λιμανιών με αποτέλεσμα να μειωθεί ο όγκος εργασίας  και οι λιμενεργάτες ειδικά της Λάρνακας να έχουν σημαντικά  μειωμένες  απολαβές . 

 

 

Σαν Συντεχνία έχουμε κάμει διαβήματα για ξεπέρασμα των προβλημάτων και έχουμε εισηγηθεί όπως ενταχτεί και το λιμάνι του Βασιλικού κάτω από τον περί Λιμενεργατών Νόμο. Μέσα στα πλαίσια αυτά έχουμε εισηγηθεί  τα φορτία που εξυπηρετούνται σήμερα παράνομα από τρίτους, να φορτοεκφορτώνονται από τους λιμενεργάτες Λάρνακας για να λυθεί και το σοβαρό πρόβλημα της απασχόλησης  τους.

 

 

Οι προσπάθειες μας στρέφονται επίσης και προς την Αρχή Λιμένων Κύπρου και ασκούμε πίεση προς την κατεύθυνση να επισπεύσει τα έργα ανάπτυξης των λιμανιών. Πιστεύουμε πως με την ολοκλήρωση των έργων ανάπτυξης θα προσελκύσουμε νέες εταιρείες που μεταφέρουν υπό διαμετακόμιση φορτία και έτσι θα αυξηθεί ο όγκος εργασίας στα λιμάνια και θα λύσουμε το σοβαρό πρόβλημα της υποαπασχόλησης.

 

 

Οι λιμενεργάτες της Κύπρου αυτή την περίοδο συνέχισαν τον αγώνα τους  μαζί με του Ευρωπαίους λιμενεργάτες, ενάντια στην οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ελεύθερη πρόσβαση στην αγορά λιμενικών υπηρεσιών. 

 

 

Η  οδηγία αυτή όπως  είχε συνταχθεί από την Επιτροπή, στην ουσία καταργούσε  τον κλάδο των Λιμενεργατών. Με τον όρο αυτοεξυπηρέτηση   η οδηγία έδινε το δικαίωμα στους πλοιοκτήτες να χρησιμοποιούν ανειδίκευτο προσωπικό με πολύ χαμηλότερους όρους απασχόλησης και ωφελήματα για να φορτοεκφορτώνουν τα πλοία τους χωρίς  να χρησιμοποιούν λιμενεργάτες .

 

 

Μετά από μακρόχρονους και  σκληρούς αγώνες όλων των ευρωπαίων λιμενεργατών η οδηγία είχε καταψηφιστεί από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 21.11.2003. Τον Οκτώβριο του 2004 και μερικούς μήνες πριν να αφυπηρετήσει η κυρία Λογιόλα Δε Παλάθιο πρόεδρος της επιτροπής μεταφορών επανέφερε την οδηγία για δεύτερη φορά με πιο αρνητικό περιεχόμενο για τους λιμενεργάτες.

 

 

Οι αγώνες των λιμενεργατών συνέχισαν σε όλα τα επίπεδα και με πολύ έντονο τρόπο για να μην περάσει η νέα πρόταση οδηγίας.  Το Γενάρη  του 2006 η οδηγία καταψηφίστηκε και πάλι με συντριπτική πλειοψηφία αυτή την φορά από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

 

 

Η Σ.Ε.Γ.ΔΑ.ΜΕ.ΛΙ.Ν. - ΠΕΟ ως  μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου Λιμενεργατών (I.D.C.) πήρε ενεργό μέρος σε όλες τις κινητοποιήσεις που έχουν κάμει όλοι οι Ευρωπαίοι Λιμενεργάτες για να αποτραπεί η ψήφιση της Οδηγίας.  Στην Κύπρο πραγματοποιήσαμε  αρκετές κινητοποιήσεις με αποκορύφωμα τις   24ωρες  απεργίες  και  στάσεις εργασίας που έγιναν και στα δύο λιμάνια.  Συμμετείχαμε επίσης ενεργά σε κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις που έγιναν σε ευρωπαϊκό επίπεδο στη Βαρκελώνη και στις Βρυξέλλες με αντιπροσωπείες μας στις οποίες  συμμετείχαν και λιμενεργάτες.

 

 

Με τους αγώνες αυτούς του Πανευρωπαϊκού Συνδικαλιστικού Κινήματος και με τη δική μας συμμετοχή  γράφτηκε μια περίλαμπρη νίκη του Συνδικαλιστικού Κινήματος  σε Ευρωπαϊκό επίπεδο προς όφελος των εργαζομένων στα λιμάνια. Η επιτυχία μας αυτή δείχνει το δρόμο και επιβεβαιώνει και το κύριο σύνθημα του συνεδρίου μας πως όποιος διεκδικεί κερδίζει σε Κύπρο και Ευρώπη.

 

 

Η Συντεχνία μας  θα συνεχίσει να παρακολουθεί από πολύ κοντά όλες τις εξελίξεις τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ευρώπη. Θα μελετά   τα προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο και με τη δική μας παρέμβαση θα προσπαθούμε και στο μέλλον να ασκούμε την επιρροή μας, για να βρούμε τις πιο συμφέρουσες  λύσεις προς όφελος των λιμενεργατών αλλά και γενικά των εργαζομένων στα λιμάνια.

Τελευταία Ενημέρωση στις Πέμπτη, 25 Οκτωβρίου 2012 13:12
.
FaceBook  Twitter  

Τελευταία Νέα

You are here:   ΑρχικήΔΟΜΗ - ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣΥΝΤΕΧΝΙΕΣ ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ ΑΡΘΡΑΜΕ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ ΟΙ ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΕΣ
ΠΕΟ ΜΕΝΟΥ