Εκτύπωση

 

ΟΙ ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΙ

 

Του Άθου Ελευθερίου

Γ.Γ. ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ - ΠΕΟ

 

Στις 24 Ιανουαρίου 2013, άρχισε η απεργία διαρκείας των εργαζομένων στον κλάδο των Οικοδόμων.  Μια απεργία που μπορούσε να αποφευχθεί εάν ο Σύνδεσμος Εργολάβων, αποδεχόταν μια από τις πολλές προτάσεις που έγιναν τα τελευταία δύο χρόνια, τόσο από το Συνδικαλιστικό Κίνημα όσον και από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

 

Δυστυχώς οι εργοδότες επέλεξαν λανθασμένο δρόμο.  Ενσυνείδητα αποφάσισαν να παραβιάσουν, τόσο τη συλλογική σύμβαση, όσον και τις μέχρι σήμερα εργασιακές πρακτικές.

 

Είναι γνωστό πως τα τελευταία χρόνια, με διάφορα προσχήματα απολύουν Κύπριους εργαζόμενους και προσλαμβάνουν κοινοτικούς με προσωπικά συμβόλαια και ανασφάλιστους σε αρκετές περιπτώσεις με βάση στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας, χρησιμοποιώντας τους ως φτηνή εργατική δύναμη.

 

Τα στοιχεία που έχουν ήδη δημοσιευτεί είναι αποκαλυπτικά, παρόλο ότι δεν είναι και απαραίτητα, αφού καθημερινά διαπιστώνουμε όλοι τι ακριβώς συμβαίνει, κοιτάζοντας ή και μιλώντας απλά με τους εργαζόμενους στα διάφορα εργοτάξια.

 

Αυτού του είδους οι ενέργειες και επιδιώξεις των εργοδοτών, που στοχεύουν την απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων, τις παραβιάσεις των συλλογικών συμβάσεων και γενικά των συμφωνημένων όρων εργασίας, είναι φαινόμενα που εμφανίζονται σε όλους τους κλάδους.

 

Οι εργοδότες εκμεταλλεύονται την παγκόσμια οικονομική κρίση και τα προβλήματα της Κυπριακής οικονομίας και θεωρούν ότι είναι η κατάλληλη στιγμή γι’ αυτούς, για να επιστρέψουν δεκαετίες πίσω τους μισθούς, τα δικαιώματα και ωφελήματα των εργαζομένων. 

 

Γι’ αυτό και ουσιαστικά σπρώχνουν τους εργαζόμενους σε αποδοχή των μονομερών αποφάσεων τους, θεωρώντας ότι δεν έχουν άλλη επιλογή αυτή τη στιγμή, ανοίγοντας δρόμους και σε εργοδότες των άλλων κλάδων.

 

Φαίνεται πως η καλή διάθεση και η ανεκτικότητα που δείχνει σε αρκετές περιπτώσεις το συνδικαλιστικό κίνημα, στις προσπάθειες που καταβάλλονται για λύση των προβλημάτων και διατήρηση της εργατικής ειρήνης, παρεξηγούνται και παρερμηνεύονται από τους εργοδότες ως αδυναμία, που τους ωθεί σε αδικαιολόγητες επιθέσεις.

 

Δυστυχώς αυτές οι ενέργειες δεν αφήνουν άλλη επιλογή στους εργαζόμενους.  Τους υποχρεώνουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις για διατήρηση κύρια της εργασίας τους.

 

Είναι γι’ αυτό που ο αγώνας των εργαζομένων στον κλάδο των κατασκευών αφορά όλους τους εργαζόμενους.  Οι οικοδόμοι δεν είναι μόνοι.  Δίπλα τους, μαζί τους στο ίδιο μετερίζι βρίσκονται όλοι οι εργαζόμενοι, τόσο ηθικά, όσον και πρακτικά.  Την ευθύνη για τα σοβαρά προβλήματα που θα δημιουργηθούν λόγω της απεργίας φέρουν ακέραια οι εργοδότες, που πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

 

Αυτός ο αγώνας δεν θα χαθεί γιατί είναι δίκαιος, γιατί αφορά αρχές και όχι αυξήσεις, γιατί έχει να κάμει με την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, γιατί στηρίζεται σε σωστές βάσεις και γιατί θα δοθεί με ενότητα και αποφασιστικότητα από όλους τους εργαζόμενους.

 

Αυτός ο αγώνας είναι και μια προειδοποίηση προς τους εργοδότες των άλλων κλάδων.  Εάν και όταν προχωρούν σε ενέργειες που θα παραβιάζουν τις συλλογικές συμβάσεις και τις εργασιακές πρακτικές, να ξέρουν πως θα βρίσκουν αντιμέτωπους όλους τους εργαζόμενους.

 

Γι’ αυτό καλούμε όλους τους εργοδότες όπως κάνουν δεύτερες σκέψεις.  Όπως τερματίσουν τις μονομερείς ενέργειες τους και όπως μέσα από διάλογο και με συμφωνημένες και κοινά αποδεκτές ενέργειες, να προχωρήσουμε όλοι μαζί για να αντιμετωπιστούν τα σημερινά προβλήματα της οικονομίας.

 

Τελευταία Ενημέρωση στις Πέμπτη, 31 Ιανουαρίου 2013 11:28
.
FaceBook  Twitter  

Τελευταία Νέα

You are here:   ΑρχικήΔΟΜΗ - ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣΥΝΤΕΧΝΙΕΣ ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ ΑΡΘΡΑΟΙ ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΙ
ΠΕΟ ΜΕΝΟΥ