Εκτύπωση

 

ΕΡΓΟΔΟΤΗΣΗ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ

 

Του Χριστάκη Δημήτρη

Ε.Γ. ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ

ΠΕΟ Αμμοχώστου

 

 

Η μεγάλη ανάπτυξη που είχε η οικονομία της Κύπρου μετά το 1974 οδήγησε στην ανάγκη εργοδότησης αλλοδαπών εργαζομένων.  Έτσι το 1992 αποφασίστηκε από το Υπουργείο Εργασίας και τους κοινωνικούς εταίρους η εργοδότηση αλλοδαπών με προϋποθέσεις.  Στην αρχή στη γεωργία, κτηνοτροφία αλλά μετέπειτα και σε άλλους κλάδους της οικονομίας.  Πέρασαν δεκαεπτά χρόνια από την απόφαση και μπορούμε να εξάξουμε χρήσιμα συμπεράσματα.  Οι αλλοδαποί σίγουρα έχουν βοηθήσει πάρα πολλά σε τομείς πολύ δύσκολους, όπως είναι η γεωργία και κτηνοτροφία.  Χωρίς τους αλλοδαπούς η εκρίζωση πατατών θα είχε μεγάλο πρόβλημα, όπως και η κτηνοτροφία δεν θα μπορούσε να αναπτυχθεί, ειδικά η χοιροτροφία και αγελαδοτροφεία.

 

 

Τους αλλοδαπούς εργαζομένους μπορούμε να τους εντάξουμε σε τρεις κατηγορίες.  Στους κοινοτικούς, στους νόμιμους και στους παράνομους από τρίτες χώρες.

  •Οι κοινοτικοί είναι σήμερα η μεγαλύτερη ομάδα, περίπου 80 χιλιάδες, στην πλειοψηφία τους από πρώην σοσιαλιστικές χώρες.  •Η δεύτερη ομάδα που είναι νόμιμοι εργαζόμενοι από τρίτες χώρες και είναι περίπου 70 χιλιάδες.  •Η τρίτη ομάδα είναι οι παράνομοι και αριθμούν περίπου 20 χιλιάδες.

 

Οι κοινοτικοί εργαζόμενοι αυξήθηκαν μετά την ένταξη της Βουλγαρίας και Ρουμανίας στην Ε.Ε.   Αρκετοί από αυτούς ήταν στην Κύπρο προηγούμενα, οι περισσότεροι σαν εργάτες στη γεωργία – κτηνοτροφία.  Με την ένταξη των χωρών τους στην Ε.Ε. προσπαθούν να βρουν μια καλύτερη δουλειά στις οικοδομές, στο εμπόριο, στον τουρισμό.

 

 

Οι παράνομοι εργαζόμενοι είναι άτομα που ήρθαν στην Κύπρο για εργασία νόμιμα και εγκατέλειψαν τον εργοδότη τους και άτομα που ήρθαν στην Κύπρο παράνομα.  Στην πλειοψηφία τους κατάγονται από την Μέση Ανατολή και την Αφρική.  Λόγω των οικονομικών προβλημάτων και των πολέμων που αντιμετωπίζουν οι χώρες τους, αναγκάζουν πολλούς απλούς ανθρώπους να ψάξουν μια καλύτερη ζωή, γι’ αυτούς και τις οικογένειες τους.  Η Κύπρος γι’ αυτούς είναι ένα καταφύγιο, για να μεταβούν στην κεντρική Ευρώπη.

 

 

Οι αλλοδαποί εργαζόμενοι, νόμιμοι και παράνομοι λόγω των οικονομικών αναγκών τους είναι ευάλωτοι στην εκμετάλλευση.   Οι κοινοτικοί εργαζόμενοι σε πολλές περιπτώσεις δουλεύουν χωρίς να δηλώνονται στις Κοινωνικές Ασφαλίσεις.

 

 

Όλοι οι αλλοδαποί εργαζόμενοι ζουν με το φόβο να μην χάσουν τη δουλειά τους.  Αυτό τους αναγκάζει να δεχτούν όρους απασχόλησης υποδιαίστερους από τους Κύπριους.  Πιο χαμηλό μισθό, περισσότερες ώρες απασχόλησης, πιο λίγες αργίες και άλλα.

 

 

Η παγκόσμια οικονομική κρίση που επηρέασε και την Κύπρο, βάζει μπροστά μας ξανά για συζήτηση το θέμα της εργοδότησης αλλοδαπών. 

 

 

Όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω η εργοδότηση αλλοδαπών ήταν μια αναγκαιότητα λόγω έλλειψης εργατικών χεριών και βοήθησε και θα βοηθήσει την οικονομία του τόπου.  Από την άλλη όμως, η εκμετάλλευση τους σε συνδυασμό με την κρίση δημιουργεί πίεση στα δικαιώματα, ακόμα και την εργοδότηση των Κύπριων εργαζομένων.

 

 

Η πίεση εμφανίζεται σε ατομικό επίπεδο, αλλά και μεταξύ επιχειρήσεων.  Σε ατομικό επίπεδο ένας αλλοδαπός εργαζόμενος με πιο χαμηλό μισθό χωρίς άλλα δικαιώματα αναγκάζει τον Κύπριο να κάμει υποχωρήσεις από τα δικαιώματα του.  Στην πραγματικότητα ο εργοδότης χρησιμοποιεί την ανάγκη των εργαζομένων και τους φέρνει σε αντιπαράθεση συμφερόντων.

 

 

Σε επίπεδο επιχειρήσεων η αντιπαράθεση εμφανίζεται στο εργατικό κόστος.  Μια ανοργάνωτη επιχείρηση που δουλεύει με αλλοδαπούς, είτε νόμιμους, είτε παράνομους είναι σε πλεονεκτική θέση έναντι μιας οργανωμένης επιχείρησης στην εμπορία των προϊόντων της.  Σε αυτές τις περιπτώσεις η πίεση έρχεται μέσο της σύμβασης.

 

 

Η προσπάθεια των εργοδοτών είναι μηδενικές αυξήσεις, κατάργηση δικαιωμάτων και προσπάθειες παραβίασης της σύμβασης.

 

 

Για να προλάβουμε αυτή την πορεία υπόσκαψης των μισθών και των ωφελημάτων των εργαζομένων, αλλά και άλλων ρατσιστικών τάσεων πρέπει να παρθούν μέτρα.

  •Τα μέτρα πρέπει να στρέφονται στον έλεγχο της αδήλωτης εργασίας.  •Την επανεξέταση των αδειών εργασίας αλλοδαπών, όσον αφορά τον αριθμό, αλλά και πως τους χρησιμοποιούν. •Καλύτερος έλεγχος για την αμοιβή, τους όρους απασχόλησης και τη σωστή διαμονή τους.  •Επίσης πρέπει να αυξηθούν οι ποινές στους παραβάτες εργοδότες που χρησιμοποιούν τους αλλοδαπούς σαν φτηνή εργατική δύναμη.

 

Οι αποφάσεις του Υπουργείου Εργασίας στρέφοντας προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά πρέπει να γίνουν πιο αποφασιστικά βήματα.

 

 

Σημαντικό ρόλο στις προσπάθειες που καταβάλλονται για να τεθεί υπό έλεγχο η εκμετάλλευση, μπορούν να διαδραματίσουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι.

 

 

Πρέπει να αγκαλιάσουμε τους αλλοδαπούς εργαζόμενους, να τους βοηθήσουμε να νιώσουν ασφαλείς, για να ζητήσουν τα δικαιώματα τους. 

 

 

Έτσι θα σταματήσουμε την αντιπαράθεση που επιδιώκουν, να μας σπρώξουν οι εργοδότες μεταξύ εργαζομένων και θα προστατεύσουμε τα δικαιώματα μας.

Τελευταία Ενημέρωση στις Πέμπτη, 25 Οκτωβρίου 2012 13:10
.
FaceBook  Twitter  

Τελευταία Νέα

You are here:   ΑρχικήΔΟΜΗ - ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣΥΝΤΕΧΝΙΕΣ ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ ΑΡΘΡΑΕΡΓΟΔΟΤΗΣΗ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ
ΠΕΟ ΜΕΝΟΥ