Εκτύπωση

Ο ΄Ομιλος ιδρύθηκε το 1967 στην Αμμόχωστο από το Γραφείο Νεολαίας ΠΕΟ

 

Στην Αμμόχωστο ανέπτυξε έντονη δράση και ήταν από τα καλύτερα συγκροτήματα του τόπου.

 

΄Ελαβε μέρος σε Φεστιβάλ στο εξωτερικό, όπως το 1968 στην Βουλγαρία και το 1972 στην Γερμανία όπου και βραβεύτηκε.

 

Μετά την Τουρκική εισβολή διέκοψε τη λειτουργία του για λίγο χρονικό διάστημα. Ο ΄Ομιλος επανιδρύθηκε στην Λάρνακα μαζί με Λαρνακείς καλλιτέχνες το 1977.

 

Στόχος του Ομίλου ήταν και είναι η υγιής απασχόληση της νεολαίας, η διάδοση και διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, τόσο στον χορό όσο και στην μουσική, αλλά και η νέα δημιουργία με βάση την παράδοση.

 

Η προσφορά όλων των μελών αλλά και συντελεστών του είναι εθελοντική.

 

Tα αποτελέσματα της δουλειάς του ομίλου είναι πρωτοποριακά και μοναδικά. Ειδικοί επί των θεμάτων με τα οποία ασχολείται ο ΄Ομιλος εκφράζονται με πολύ κολακευτικά λόγια, για τα ποιοτικά του αποτελέσματα.

 

Σημαντικό γεγονός είναι η απόκτηση οικήματος, ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα και που θα βοηθήσει πολύ στη λειτουργία του Ομίλου.

 

Το οίκημα αναπαλαιώθηκε με έξοδα χιλιάδων λιρών και αποτελεί σήμερα στολίδι για τους φίλους και τα μέλη της ΒΑΣΙΛΙΤΖΙΑΣ.

Σήμερα συγκαταλέγεται ανάμεσα στα καλύτερα συγκροτήματα παραδοσιακών χορών και μουσικής του τόπου μας.

 

Αποτελείται από δύο βασικά τμήματα, το μουσικό και το χορευτικό. Το μουσικό τμήμα αποτελείται από βιολί, λαούτο, ταμπουτσιά, ακκορτεόν, τουμπερλέκκι. Συμμετέχουν επίσης τραγουδιστές και τραγουδίστριες.

Επικεφαλής του μουσικού τμήματος είναι ο γνωστός τραγουδιστής Κούλλης Θεοδώρου.

 

Το μουσικό τμήμα διαθέτει στο ρεπερτόριο του όλη την κυπριακή παραδοσιακή μουσική. Παράλληλα έχει κάνει πολλή δημιουργική δουλειά με βάση την παράδοση ανεβάζοντας στη σκηνή πρωτοποριακά τραγούδια και χορούς, όπως ''Σπορά'', ''Θέρος'', ''Ανέμισμα'', τραγούδια για την ¨ξενηδκειά¨, τον πόλεμο, την αγάπη, τα κατεχόμενα εδάφη μας κ.ά.

Το 1991 εκδόθηκε ο πρώτος μεγάλος δίσκος του Ομίλου με τίτλο ¨ΒΑΣΙΛΙΤΖΙΑ ΜΟΥ ΠΕΡΚΑΛΛΗ¨ με Κυπριακά τραγούδια σε συνθέσεις Αδάμου Κατσαντώνη και στίχους Κώστα, Αντώνη καιΑδάμου Κατσαντώνη, ο οποίος σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Το 1998 κυκλοφόρησε και ο νέος μεγάλος δίσκος του Ομίλου με τίτλο ¨ΒΑΣΙΛΙΤΖΙΑ, ΤΩΝ ΦΚΙΟΡΩΝ Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ¨ με τον ίδιο συνθέτη και στίχους Παύλου Λιασίδη, Κυριάκου Καρνέρα, Κώστα Κατσαντώνη, Αντώνη Ν. Κατσαντώνηκαι Δημήτρη Ττάκκα.

Το 2005 κυκλοφόρησε ο 3ος μεγάλος δίσκος του ομίλου με τίτλο ''Είμαι τζιαι εγιώ μιτά σου'' ,σε μουσική του Κούλλη Θεοδώρου και στοίχους των ποιητών Παύλου Λιασίδη,Αντώνη Ν Κατσιαντώνη,Αντώνης Γ.Παπά και Χρίστου Αλέκου.

Περιλαμβάνει 12 τραγούδια τα 3 απο τα οποία ειναι Δημοτικά. Το μουσικό τμήμα είναι ταυτόχρονα φυτώριο για νέους μουσικούς που θέλουν να ασχοληθούν με την Κυπριακή μουσική.

Στο μουσικό τμήμα έρχονται πολλοί νεαροί μουσικοί από 10 - 12 χρόνων παίζοντας βιολί, λαούτο κλπ. Το χορευτικό τμήμα αποτελείται από περίπου 50 άτομα, χορευτές και χορεύτριες. Παρουσιάζει όλους τους Κυπριακούς χορούς, καθώς και δικές του πρωτοποριακές δημιουργίες βασισμένες στην παράδοση όπως σπορά, θέρος, ανέμισμα, συρτούς κ.α.

Στα χρόνια της δραστηριότητας του έδωσε εκατοντάδες παραστάσεις, τόσο στην Κύπρο, όσο και στο εξωτερικό. Παρουσίασε επίσης διάφορα έργα και χοροδράματα, όπως ¨Το στραφείν στες ρίζες μας¨, ¨΄Ομορφο μου Βαρώσι¨, ¨Το διτζιήμιν¨, ¨Οι Σαρατζιηνοί στον γάμον¨, "Αρετούσα" κ.ά τα οποία συνδύασαν ένα θέαμα ψηλού επιπέδου που άγγιξε τα όρια του επαγγελματισμού.

Επισκέφτηκε την Ουγγαρία (δύο φορές), Γαλλία (τέσσερις φορές), Ρωσία, Λ.Δ. Κορέας (δύο φορές), Τσεχοσλοβακία, Βέλγιο, Σουηδία, Λευκορωσία, Ουκρανία, Ελλάδα, Φιλλανδία, Μάλτα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Μεξικό, Εσθονία, Λιθουανία, κ,α. Είναι μέλος στην Διεθνή Οργάνωση C.I.O.F.F. της Ουνέσκο. (Διεθνής Σύνδεσμος Οργάνωσης Φεστιβάλ και Παραδοσιακών Τεχνών) και είναι ιδρυτικό μέλος της C.I.O.F.F. Κύπρου. Επίσης είναι μέλος της I.O.V. (Διεθνής Οργάνωση Φολκλορικών Τεχνών) η οποία έχει λειτουργικές σχέσεις με την UNESCO, ως μη κυβερνητική οργάνωση (NGO).

 Στο εσωτερικό ο ΄Ομιλος βραβεύτηκε από τον Δήμο Λάρνακας το 1994 για τις επιδόσεις του στον χορό και μουσική και το 1997 βραβεύτηκε με το βραβείο ¨Κυριάκου Κακούδη¨ που καθιέρωσε ο ''Μαραθώνας'' Τσιακκιλερού.

Στα χρόνια της δραστηριότητας του έδωσε εκατοντάδες παραστάσεις, τόσο στην Κύπρο, όσο και στο εξωτερικό. Παρουσίασε επίσης διάφορα έργα και χοροδράματα, όπως ¨Το στραφείν στες ρίζες μας¨,  ¨΄Ομορφο μου Βαρώσι¨, ¨Το διτζιήμιν¨, ¨Οι Σαρατζιηνοί στον γάμον¨, "Αρετούσα" κ.ά τα οποία συνδύασαν ένα θέαμα ψηλού επιπέδου που άγγιξε τα όρια του επαγγελματισμού.

 Στο εσωτερικό παρουσιάστηκε σε όλη σχεδόν την Κύπρο σε αξιόλογες εκδηλώσεις, φεστιβάλ, γιορτές κατακλυσμού και αλλού αποσπώντας πολύ κολακευτικά σχόλια και κριτικές. Εμφανίστηκε επίσης πολλές φορές σε διάφορους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς, εφημερίδες και περιοδικά. Στο εξωτερικό δίνει το παρόν του κάθε χρόνο ανελλιπώς από το 1986 σε ευρωπαϊκά και παγκόσμια φεστιβάλ, αποσπώντας πολλά βραβεία.

 Συγκεκριμένα βραβεύτηκε το 1987 στο Φεστιβάλ Σέγκετ στην Ουγγαρία με το βραβείο ¨καλύτερης παρουσίασης παραδοσιακού προγράμματος¨, το 1988 με ¨τιμητική διάκριση¨ στη Νίκαια της Γαλλίας, το 1993 στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ στην Λ.Δ. Κορέας με ¨τιμητική διάκριση¨ και το 1994 στο Φεστιβάλ BRAY - DUNES στην Γαλλία ως το ¨1ο συγκρότημα του Φεστιβάλ¨.Επίσης το 2001 στο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ¨GOLDEN FISH¨ στην ΤΟULTSA της ΡΟΥΜΑΝΙΑ το Εφηβικό τμήμα του ομίλου πήρε το 1ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ . Το 2002 ¨ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ¨ -πάλι το Εφηβικό τμήμα στο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ¨GOLDEN FISH¨ στη ΡΟΥΜΑΝΙΑ.

Επίσης το το 2005 σε φεστιβάλ στη Λιθουανία, η τραγουδίστρια του ομίλου Μαρία Λαζάρου πήρε το 2ο βραβεία καλύτερης φωνής ανάμεσα από 18 χώρες και η ορχήστρα του ομίλου το 3ο βραβείο και το 2007 στο ΦΕΣΤΙΒΑΛ GALARASΙΣΤΗΝ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΠΉΡΕ ΤΟ δίπλωμα "ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ"

Στο εσσωτερικό βραβεύτηκε: το 1994 με ¨TIMΗTIKO ΔΙΠΛΩΜΑ¨ από Δήμο Λάρνακας ¨ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ¨. Το 1997 με το ΒΡΑΒΕΙΟ ¨ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΚΑΚΟΥΔΗΣ¨από ¨ΜΑΡΑΘΩΝΑ¨ ΤΣΙΑΚΚΙΛΕΡΟΥ ¨ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΙ ΑΝΕΚΤΙΜΗΤΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΣΤΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ¨.

 

website http://www.vasilitzia.org.cy

.
FaceBook  Twitter  

Τελευταία Νέα

You are here:   ΑρχικήΠΟΛIΤΙΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΒΑΣΙΛΙΤΖΙΑ
ΠΕΟ ΜΕΝΟΥ