Παγκύπρια Εργατική Ομοσπονδία Π.Ε.Ο

Εκτύπωση

 

ΚΛΑΔΟΣ ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΩΝ – ΧΥΜΟΠΟΙΕΙΩΝ

Του Κώστα Χρίστου

Επαρχιακού Γραμματέα Λευκωσίας

 

Η Συντεχνία Εργατοϋπαλλήλων Γεωργίας, Δασών, Μεταφορών, Λιμενεργατών, Ναυτεργατών και Συναφών Επαγγελμάτων Κύπρου (ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ – ΠΕΟ) είναι πολυκλαδική Συντεχνία.  Ένας από τους κλάδους της είναι και ο κλάδος των Αναψυκτικών – Χυμοποιείων.

Ο Κλάδος Αναψυκτικών – Χυμοποιείων είναι ένας από τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους κλάδους που εκπροσωπεί η Συντεχνία μας.

Απασχολούνται σήμερα γύρω στα 1000 άτομα, στις τρεις Εταιρείες Αναψυκτικών, που είναι η Εταιρεία Α/φοί Λανίτη Λτδ (ΚΟΚΑ – ΚΟΛΑ) η εταιρεία A & P Enterprises Ltd (ΠΕΨΙ – ΚΟΛΑ) και η εταιρεία ΚΕΑΝ.  Στα χυμοποιεία είναι η εταιρεία ΝΕΑ – ΣΕΒΕΓΕΠ.

Η βιομηχανία αναψυκτικών άρχισε να αναπτύσσεται στην Κύπρο γύρω στο 1950 αμέσως μετά την εισαγωγή της ΚΟΚΑ – ΚΟΛΑ από την Εταιρεία Α/φοί Λανίτη Λτδ.

Στα πρώτα χρόνια, οι συνθήκες εργασίας των εργαζομένων στον κλάδο ήταν πολύ άσχημες.  Οι μισθοί των εργατών, εργατριών αλλά και των πωλητών ήταν χαμηλοί.  Το ωράριο εργασίας ήταν 48 ώρες την εβδομάδα, κατανεμημένες σε 6 μέρες.

Η συντεχνία μας με σκληρούς αγώνες, ακόμη και απεργίες κατάφερε να βελτιωθούν τόσο οι συνθήκες εργασίας όσο και οι όροι απασχόλησης στον κλάδο και να είναι ίσως από τους καλύτερους που υπάρχουν στις κυπριακές βιομηχανίες.

Το ωράριο εργασίας είναι σήμερα 38 ώρες την εβδομάδα, το ταμείο προνοίας 6,5%, οι άδειες ανάπαυσης αρχίζουν από τις 20 εργάσιμες μέρες μέχρι τις 24 εργάσιμες μέρες, υπάρχουν 17 επίσημες αργίες μετά πληρωμής, 13ος και 14ος μισθός και αρκετά άλλα ωφελήματα.  Τα μίνιμουμ πρόσληψης είναι επίσης σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Μετά την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι Εταιρείες Αναψυκτικών είχαν να αντιμετωπίσουν πολλά και σοβαρά προβλήματα, λόγω και του ανταγωνισμού κύρια με τα εισαγόμενα παράλληλα προϊόντα.  Δηλαδή άρχισαν να εισάγονται τα ίδια προϊόντα από άλλες χώρες της Ε.Ε.

Το 2006, είχαμε επίσης σημαντικές αλλαγές στον κλάδο αυτό.  Η Εταιρεία Αδελφοί Λανίτη Λτδ εξαγοράστηκε από την Ελληνική Εταιρεία Εμφιαλώσεων – Τρία Έψιλον (3Ε) η οποία είναι ένας από τους μεγαλύτερους εμφιαλωτές προϊόντων της ΚΟΚΑ – ΚΟΛΑ παγκοσμίως.

Η εξαγορά αυτή επέφερε ένα ταρακούνημα στην Κυπριακή αγορά αλλά και πολλές ανησυχίες μέσα στους εργαζόμενους της Εταιρείας για το μέλλον τους.

Οι ανησυχίες αυτές δεν άργησαν να επαληθευτούν.  Η Εταιρεία πήρε μια σειρά από μέτρα για μείωση των κόστων της.  Κατάργησε την εμφιάλωση αεριούχων αναψυκτικών σε γυάλινες επιστρεφόμενες φιάλες.  Τερμάτισε τις εργασίες επεξεργασίας φρούτων και αναδιοργανώνει τα τμήματα παραγωγής.  Κατάργησε επίσης το τμήμα υπηρεσιών.  Αυτές όλες οι ενέργειες είχαν ως αποτέλεσμα σημαντικός αριθμός εργαζομένων να χάσουν τις εργασίες τους.  Αυξήθηκαν όμως οι θέσεις εργασίας σε άλλα τμήματα με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων να είναι στα ίδια επίπεδα.

Η εταιρεία A & P Enterprises Ltd που εμφιαλώνει τα αναψυκτικά ΠΕΨΙ – ΚΟΛΑ μέσα στο 2006, είχε προχωρήσει στο κλείσιμο της γραμμής της γυάλινης μπουκάλας και την εισαγωγή της από το εξωτερικό με αποτέλεσμα και εδώ σημαντικός αριθμός εργαζομένων να χάσουν τη δουλειά τους.

Παρά τα πιο πάνω σοβαρά προβλήματα που είχαμε να αντιμετωπίσουμε, στην ανανέωση της τελευταίας συλλογικής σύμβασης είχαμε θετικά αποτελέσματα.  Καταφέραμε και έγινε η κατηγοριοποίηση των επαγγελμάτων και εφαρμόστηκε ο νόμος για την ίση αμοιβή για εργασία ίσης αξίας και τη μη διάκριση λόγω φύλλων.

Λύσαμε επίσης σε μεγάλο βαθμό το θέμα των συσσωρευμένων Ετησίων Αδειών Ανάπαυσης που είχαν τα μέλη μας και πιέσαμε και εφαρμόστηκε η πρόνοιας της συλλογικής σύμβασης για την πληρωμή των επισήμων αργιών, αφού τους πίστωναν με μέρες άδειας ανάπαυσης.

Ο κλάδος των Αναψυκτικών – Χυμοποιείων είναι ένας σημαντικός κλάδος της Συντεχνίας μας ο οποίος εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.  Σε συνεργασία με τα στελέχη μας θα προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα και θα εργαστούμε για την περαιτέρω βελτίωση των μισθών και ωφελημάτων για να έχουν οι εργαζόμενοι του κλάδου ένα ικανοποιητικό και ανθρώπινο βιοτικό επίπεδο.

Τελευταία Ενημέρωση στις Πέμπτη, 25 Οκτωβρίου 2012 12:51
.
FaceBook  Twitter